Емблемата на ЦСКА се превърна в ябълката на раздора

Емблемата на ЦСКА се превърна в ябълката на раздора
cska.bg
A A+ A++ A

Емблемата на фалиралия миналото лято футболен клуб ЦСКА вече се превърна в ябълката на раздора. Двата нови отбора със същото име – ЦСКА-София и ЦСКА 1948, се хванаха гуша за гуша кой да я наследи. Изкараха се хора на протест, извадиха се пари, предаде Sporta.bg. Накрая стана една, дето не е за разправяне…

Нека обаче видим какво всъщност представлява тази емблема, уж носител на автентичното начало. Подобна хералдика е характерна за ранните години на соца, когато такива самодейни опити за голямо изкуство са ги рисували по хорските дувари.

Самата стилистика на емблемата на ЦСКА е сходна с онази на безумния стар герб на България. Помните го - с лъва в поза „рампант”, който крачи върху някакво зъбчато колело.

На въпросния механизъм работата му беше „да отразява” промишлеността, механизацията и работническата класа. Житните стръкове отстрани бяха символ не само на плодородието, ами и на прогресивното социалистическо селячество. Нали властта беше „работническо-селска”… Най-отгоре имаше петолъчка, да се знае коя е партията майка. А по едно време дори бяха сложили и надпис „681 – 1944”, досущ като на умрял…

Емблемата на ЦСКА датира от същите времена на соца. И изглежда правена по калъпа на същия герб. Най-голямата разлика е, че представителят на животинския свят е отстъпил място на червената петолъчка. Тя и до днес си стои изтипосана на централно място.

Прочетете повече тук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници