Горанов: Борисов ще е премиер, няма друга алтернатива

Горанов: Борисов ще е премиер, няма друга алтернатива
Източник: Капитал
A A+ A++ A

Бойко Борисов оглавява преговорите за съставяне на правителство. Цветан Цветанов, Владислав Горанов, Томислав Дончев и Делян Добрев са останалите членове на преговорния екип от страна на ГЕРБ. Това заяви Владислав Горанов пред журналисти в централата на партията, където се провеждат серия от работни срещи с цел предизборната програма на ГЕРБ да бъде превърната в управленска. По думите му новото правителство трябва да е факт най-късно в началото на месец май, пише Труд.

„Моята задача е да намерим правилния баланс между отделните партньори в една бъдеща коалиция, която да подкрепя или да участва в управлението. Бойко Борисов е признат в цяла Европа и за нас е безалтернативно той да е премиер, друго говорене са само слухове и вдигане на цената на по-малките партии“, добави Горанов. „Разбира се, не можем да забраним на Валери Симеонов, с неговите 9 депутати, да претендира за всичко, но е пресилено да се твърди, че тази тема е за дебат, не е за дебат. Ако той не иска да участва и иска да е новия Радан Кънев, това е негово право“, категоричен беше той.

„Няма конфликт, има дисбаланси между възможности и претенции, което е обичайно при преговори. Но идеята, че преговаряме кой ще е премиер е наивна“, добави Владислав Горанов и уточни, че от страната на Обединени патриоти по време на разговорите между двете формации този въпрос не е повдиган. От ГЕРБ не изключват възможността за преговори и с лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, стана ясно от думите на Горанов: „Той също искаше да бъде премиер, сега е по обран. Вече е с подчертано по-дясна ориентация. Предполагам, че и с него имаме около какво да се обединим“.

Владислав Горанов посочи, че ДПС никога не са били „потенциален партньор за подкрепа на правителството“. Правителство на малцинството също е вариант, за ГЕРБ, но Владислав Горанов го определи като „по-екстремен“. По думите на Горанов, основната задача пред преговорния екип е да конкретизира програмата на всеки ресор с конкретни срокове и задачи. Основен приоритет за ГЕРБ остава реформата в администрацията, съдебната и социалната сфера и образованието. Предстои ГЕРБ да събере парламентарната група, с която в широк кръг да обсъди приоритетите си за реализация в 44-тото Народно събрание.

„Имаме разработени конкретни законови проекти и проекти за подзаконови нормативни актове“, каза Горанов. „Това че не сме всеки ден по телевизиите не означава, че няма какво да кажем. В 44-тото НС можем да разчитаме на една силна опозиция от страна на левицата и трябва да направим така, че онова, с което спечелихме най-много гласове, да стане веднага годно за реализация“, посочи той. По думите му, идеята е да има готови решения още в първите месеци след ситуирането на парламента.

„Всичко, което сме предложили в програмата на ГЕРБ, с изключение на увеличението на учителските заплати, не изисква ресурс, а по-добро управление“, добави Горанов. По думите му, ГЕРБ имат подготвен законопроект за мажоритарния вот, който „ще отстоява резултата от референдума“.

#Бойко Борисов #Владислав Горанов #ДПС #ГЕРБ #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници