Шотландия с официално писмо до Мей за нов референдум

Шотландия с официално писмо до Мей за нов референдум
Източник: Novinite.bg
A A+ A++ A

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън е написала писмо до Тереза Мей, в което официално иска съгласието на британския премиер шотландците да гласуват на референдум за независимост, който да се състои преди излизането на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че писмото е изготвено от Стърджън, след като във вторник тя получи мандат от регионалния парламент на Шотландия да започне процедура по насрочването през 2018 или 2019 г. на референдум за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство. Централното правителство в Лондон трябва да даде съгласието си за произвеждане на такова допитване, но Мей предварително заяви, че ще отхвърли такова искане на Единбург.

На референдума за Брекзита през юни м. г. мнозинството от гражданите на Обединеното кралство се обявиха за напускане на ЕС. Но докато избирателите в Англия и Уелс гласуваха преобладаващо в подкрепа на Брекзита, мнозинството от избирателите в Шотландия и Северна Ирландия се обявиха против раздялата със съюза.

#Никола Стърджън #Тереза Мей #референдум #Брекзита

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници