Шефът на Фед подкрепи поетапното увеличаване на лихвените проценти

Шефът на Фед подкрепи поетапното увеличаване на лихвените проценти
Източник: GlobalInvestPlace.com
A A+ A++ A

Президентът на Федералния резерв на Далас Робърт Каплан заяви в понеделник, той най-вероятно ще подкрепи по-нататъшно нарастване на лихвените проценти, докато икономиката на САЩ продължава да разкрива повече работни места и инфлацията продължава да се покачва към целевото ниво от 2 на сто, предаде БНР.

"Би било разумно да увеличаваме постепенно и търпеливо краткосрочните лихвени проценти", посочи Каплан, но без да представи по-конкретен график относно бъдещите действия на Фед по отношение на провежданата парична и лихвена политика. Централният банкер заяви, че икономиката продължава да постига напредък по отношение на официалния мандат на Фед за постигане на максимален икономически растеж и устойчива инфлация. Той добави, че е разумно централната банка да запази политиката си в подкрепа на растежа, като в същото време лихвите се придвижват към нива, които са по-малко стимулиращи икономическата активност.

Каплан описа настоящите действия на Фед като сродни на шофиране на кола, казвайки, че  това е като да си с крак на педала на газта, като в същото време ние не сме постави нашия крак на спирачката. Той добави: "Ако продължаваме да постигаме напредък, аз ще продължавам да подкрепям предприемането на допълнителни стъпки за оттегляне от стимулиращата парична и лихвена политика".

#САЩ #Фед

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници