Партньорите на Самарас не дадоха министри за новия гръцки кабинет

Партньорите на Самарас не дадоха министри за новия гръцки кабинет
Разпределение на местата в гръцкия парламент след изборите от 17 юни. Графика: Би Би Си
A A+ A++ A

Членовете на новото правителство в Гърция, в което няма да участват представители на левите коалиционни партньори, ще положат клетва до края на деня в четвъртък.

В кабинета на Андонис Самарас от консервативната „Нова демокрация“, която спечели изборите на 17 юни, ще има независими експерти, но не и министри от партньорите в тристранната коалиция - ПАСОК и Демократичната левица, предаде БНР.

Според гърцки медии двете леви партии, които подкрепят „Нова демокрация“, са отказали техни депутати да бъдат включени в правителството.

Андонис Самарас обсъжда с партньорите от коалицията кандидатурите за министерските постове, преди да обяви състава на кабинета.

Премиерът ще съобщи кои са министрите до края на деня и те ще положат клетва. В новото правителство финансов министър е президентът на Гръцката национална банка Василис Рапанос.

На срещата на министрите от Еврогрупата в четвъртък Гърция все още се представя от служебния министър Янис Заняс.

За министър на външните работи е назначен Димитрис Аврамопулос – бивш дипломат и бивш кмет на Атина, който е заемал и поста на министър на отбраната.

За вътрешните работи ще отговаря Еврипидис Стилианидис.

Гръцките медии съобщават, че много министерски постове са орязани. Така кабинетът ще има само 16 министри и 12 заместник-министри, сравнено с 49-членното предходно правителство, пише вестник „Катимерини“.

Сформирането на кабинет в Атина създаде чувство на сигурност у гърците. Забелязва се засилено внасяне на средства в банковите влогове, които бяха изтеглени преди изборите, обобщава БНР.

#Василис Рапанос #правителство #„Катимерини“ #„Нова демокрация“ #Демократична левица #ПАСОК #Андонис Самарас #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници