ЕС плаши България със съд заради споразумение със САЩ

ЕС плаши България със съд заради споразумение със САЩ
ЕК поиска официално от България да заличи някои разпоредби за митнически и данъчни облекчения, които се съдържат в двустранно споразумение със Съединените щати за техническа помощ. Снимка: telefonica.com
A A+ A++ A

Европейската комисия плаши България със съд, ако не преразгледа свое двустранно споразумение със САЩ, чиито параметри противоречат на законодателството на общността.

ЕК поиска официално от България да заличи някои разпоредби за митнически и данъчни облекчения, които се съдържат в двустранно споразумение със Съединените щати за техническа помощ, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Споразумението, сключено преди присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г., предвижда освобождаване от мита и данъци на вноса на стоки, финансирани от САЩ, и на стоки и услуги, закупени на българския пазар със средства на програмата за техническа помощ.

„Нито едно от освобождаванията, предвидени в законодателството на ЕС, не оправдава прилаганите от България съгласно двустранното споразумение данъчни и митни облекчения“, категорични са от Европейската комисия.

След присъединяването си към ЕС България е трябвало да приведе в съответствие условията на въпросното споразумение или ако това не е било възможно, да се оттегли от това споразумение, отбелязва още ЕК.

Искането на Европейската комисия е под формата на мотивирано становище и представлява втори етап от производството за установяване на неизпълнение на задължения.

Ако в рамките на два месеца не бъдат въведени съответните изменения, ЕК може да сезира Съда на Европейския съюз.

#Европейска комисия #ЕК #Съд на Европейския съюз #САЩ #мита #данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници