Само с 250 хил. лв. бюджет ЦСКА си осигури първата позиция в класирането

Само с 250 хил. лв. бюджет ЦСКА си осигури първата позиция в класирането
Източник: 7 Дни Волейбол
A A+ A++ A

Плейофите в българското първенство вече стартираха, а битката за титлата се очертава да бъде изключително оспорвана и непредвидима. На първо четене в спора се открояват два отбора – ЦСКА и Нефтохимик. За тяхно съжаление обаче късният щурм на бургазлии им донесе само четвърто място в редовния сезон, което означава, че ако няма изненада на 1/4-финалите, то двата тима ще се срещнат в следващия кръг и единият ще се прости с амбициите за златни медали, предаде Sportal.bg.

Какво обаче се крие зад позиционирането в шампионата след изиграните 24 мача преди елиминациите? Според данни на „Тема Спорт”, армейците са спечелили редовния сезон, а с това и минимум сребърните отличия, въпреки че разчитат на бюджет, който би им отредил максимум шесто място. Сашо Попов е успял да изгради най-добре състав, в който да заложи на ветерани, които не вземат много пари, с юноши, за които се отнася същото. Така с бюджет за около 250 хиляди лева, ЦСКА направи фурор и допусна едва две поражения през сезона.

Тук трябва да се отбележи, че армейците нямат разход за наем за зала, което не важи за част от другите отбори. Така например Левски се налага да отделя сериозно перо в този план, който включва и участието в евротурнирите. Това, в съчетание със заплатите на играчите и квартири, води до бюджет от около 300 бона. На практика сините се намират на очаквана позиция с оглед на средствата.

Със сигурност мястото на Нафтата щеше да е по-добро, ако не и първо, ако бургазлии бяха направили тази звездна селекция още в началото на сезона. Привличането на близнаците Братоеви, Ники Николов и Жани Желязков сериозно вдигна фонд заплата, а оттам и бюджета им, който възлиза на около 600 хиляди лева. Те регистрираха 13 поредни победи за първенство и купа, след като Петър Дочев получи въпросния „коледен подарък” от ръководството.

Останалите водещи отбори – Монтана, Добруджа и Пирин Разлог на практика се класираха там, където са им и финансовите възможности. Това означава, че те добре са направили сметката си, но нито един от тях не е успял да надскочи или пък да си осигури по-добро място въпреки по-ниския бюджет.

Похвала за добре разпределени средства заслужават в Тетевен. Там въпреки по-малките суми, които отделят, и бюджет от около 160 хиляди все пак намериха сила да влязат в плейофите, изпреварвайки Миньор Перник, разчиташ на пари в рамките на около 250 бона. Назад остава и Черно море. Варненци отделиха този сезон около 230 хиляди, но сериозна част от тях не са за заплати на играчите им, а за наем на „Христо Борисов” и дългите пътувания, които предприема клубът през годината.

Съвсем очаквано на дъното е Славия. Белите не бяха готови да се връщат в елита и това се видя от резултатите им. Нито една точка срещу бюджет в порядъка на около 50 хиляди. Със сигурност за всички в Суперлигата щеше да е по-добре, ако там бяха дали лиценза си на Хебър, където отделят пари за Висшата лига, с които щяха да влязат в плейофи…

#ЦСКА #Нефтохимик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници