Защо хиляди тежки катастрофи с ранени остават тайна за КАТ?

Защо хиляди тежки катастрофи с ранени остават тайна за КАТ?
pixabay.com
A A+ A++ A

Почти двойно се разминават данните на МВР и Министерството на здравеопазването относно броя на пострадалите хора при пътно-транспортни произшествия у нас. Това заяви председателят на управителния съвет на сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност” Димитър Ганев по време на представянето на "Бяла книга за състоянието на безопасността на движението по пътищата в България”, цитиран от Дарик. Статистиката на МВР отчита, че годишно пострадалите при пътнотранспортни произшествия у нас са между 8 и 9 хиляди души, докато здравното министерство се позовава на болниците, които пък отчитат пред касата, че лекуват между 15 и 16 хиляди пациенти, ранени в катастрофи.

Какво би могло да означава такова тотално разминаване в цифрите? Вариантите са два: или около 3-4 хиляди тежки катастрофи с пострадали се укриват годишно от пътната полиция и въобще не стават достояние на статистиката на МВР, за да избягнат шофьорите тежките санкции, които законът предвижда, или пък лечебните заведения подават фалшива информация до здравната каса за 7-8 хиляди несъществуващи пациенти, които уж са лекували. И двете са възможни, но няма как да гадаем на какво се дължи огромната разлика в статистическите данни.

"Другото много тревожно е разликата в данните, които идват от Министерството на здравеопазването и от МВР. Здравеопазването дава около 15 000- 16 000 души обслужени след пътно-транспортни произшествия, докато по данни на МВР са около 8000-9000. Около 5000-6000 души се губят по пътя на взаимодействието между двете министерства", коментира Ганев.

Според Емил Цветков от сдружението статистиката на Здравното министерство също може да е невярна, тъй като отчита само случаите, при които пострадалите са откарани с линейка.

"Това по данни на Здравното министерство са пътно-транспортни произшествия, посетени само от тях. Но знаете, че по Закона за движения по пътищата, ако стане инцидент и ние пристигнем първи, можем да го закараме до болничното заведение. Така че тези цифри на Здравното министерство могат да нараснат. Разликите може да отидат дори двойно", допълни той. 

Източник: iNews.bg

#катастрофи #КАТ #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници