Снемат имунитета на кандидат-депутат заради лекарска небрежност

Снемат имунитета на кандидат-депутат заради лекарска небрежност
pixabay.com
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ЦИК снемане имунитета на кандидат за депутат.

Софийската градска прокуратура разследва д-р Валентин Павлов във връзка със смъртта на 14-годишния А. И., предизвикана поради незнание или немарливо изпълнение на служебните задължения. 

Бащата на починалото момче посочва, че миналата година, след стоматологична операция синът му не е излязъл от упойка, а след транспортирането му в „Пирогов“ е починал. 

Манипулацията е извършена от д-р Павлов. Той еднолично и без консултация с анестезиолог поставя момчето под пълна упойка. Това решение не съответства на множество медицински стандарти, а клиниката не е обезпечена в случай, че възникнат усложнения след обща интубационна анестезия, а д-р Павлов, който е съсобственик на клиниката, е знаел за това. Той не е изискал задължителните медицински консултации и изследвания, добавят от прокуратурата.

А.И. изпада в клинично тежко състояние, а анестезиологът д-р Филипова не реагира с навременни мерки. След като състоянието на детето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на "линейка", която всъщност е частен автомобил. Така А.И. не е бил придружен до „Пирогов“ с необходимата за това апаратура. Детето е откарано в „Пирогов“, а час по-късно е констатирана смъртта му. От експертизата е видно, че причина за смъртта е злокачествена хипертермия, която е била провокирана от анестетика и не е била третирана своевременно и качествено.

В хода на разследването са повдигнати и предявени обвинения на управителя на болницата д-р В. Павлова и анестезиолога д-р Й. Филипова за нарушение на медицинските стандарти по анестезиология и интензивно лечение.

Ако ЦИК уважи искането на главния прокурор, СГП ще предяви постановлението за привличане на д-р Павлов като обвиняем и ще продължи разследването.

Източник: Нова телевизия

#разследване #кандидат-депутат #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници