В Белгия издирват основен съучастник на атентаторите от Париж и Брюксел

В Белгия издирват основен съучастник на атентаторите от Париж и Брюксел
Източник: Нова телевизия
A A+ A++ A

Основен съучастник и наставник на атентаторите от Париж и Брюксел е жив и обявен за издирване, съобщават днес медии в Белгия, предаде Дарик.

Името на издирвания Ахмад Алкалд се появява за първи път в пресата. По свидетелства на задържани терористи, той най-вероятно е сириец от Алепо, представял се и с други имена. Следствието е установило, че Алкалд е пристигнал в Белгия в навечерието на атентатите в Париж от ноември 2015 г., доведен от Салах Абдеслам - единствения оцелял шахид от ударите във френската столица.

Алкалд и Мохамед Абрини - "мъжа с шапката" от кадрите от летището в Брюксел при атентата от март миналата година - са изработили коланите с взривни устройства, използвани от терористите в Париж. След удара в Париж Алкалд поема обратно през Виена за Анкара със самолет и достига Рака - "столицата" на "Ислямска държава" в Сирия. От там той дава напътствия на Наджим Лашрауи - единият от шахидите, взривили се на брюкселското летище - как да направи нови взривни устройства.

Следователите са намерили звукозаписи, разменяни между Лашрауи и Алкалд по криптирани приложения, в които се обсъжда възможността за взривяването на железопътни линии. Уточнява се, че терористите са обмисляли как от разстояние да вдигнат влак във въздуха и са възнамерявали да правят изпитания на железопътна линия в Рака.

#Париж #Брюксел #Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници