Уврежданията и щетите нанесени върху децата стават необратими

Уврежданията и щетите нанесени върху децата стават необратими
pixabay.com
A A+ A++ A

Милиони сирийски деца живеят в състояние на постоянен „токсичен стрес” заради продължаващата гражданска война в страната, пише Би Би Си, цитирайки международната организация „Спаси децата”, пише БТВ.

Уврежданията и щетите нанесени върху цяло поколение деца стават необратими, ако не им се окаже помощ.

Стресът от войната води до проблеми като склонност към самонараняване, нощно напикаване, опити за самоубийство и самонаряняване, агресивно поведение и др.

Изводите са част от доклад на неправителствената организация за подпомагане на деца в нужда и е базиран на интервюта с над 450 деца и подрастващи. Според данните 2/3 от участващите в проучването са загубили свой близък или са били свидетели как къщата им бива разрушена.

Повече от половината деца посочват, че често изпитват силна тревога и мъка. 48 на сто от анкетираните възрастни заявяват, че са виждали деца, загубили способността си да говорят правилно и адекватно.

Сведенията на половината от интервюираните сирийчета разкриват и че в страната има все по-често прояви на домашно насилие срещу по-малките, което допълнително нанася трайни белези върху развитието им.

Токсичният стрес може да доведе до проблеми в развитието на мозъка и други органи и в по-зряла възраст да доведе и до психически проблеми.

„Шест години от началото на войната достигаме повратната тока, в която щетите върху децата и развитието им е толкова голяма, е вече може да е необратима, заявява д-р Марша Брофи, която е психолог в организацията.

#сирийски деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници