Гърция може да се сдобие с трипартийна коалиция още във вторник

Гърция може да се сдобие с трипартийна коалиция още във вторник
Андонис Самарас се ръкува с лидера на Демократичната левица Фотис Кувелис след разговорите за формиране на правителство. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Трипартийна коалиция между „Нова демокрация“, ПАСОК и Демократичната левица може да бъде договорена още на втория ден от преговорите за формиране на правителство в Гърция.

Мандатът за съставяне на кабинет е в ръцете на консерватора Андонис Самарас, чиято партия „Нова демокрация“ спечели изборите на 17 май с 29,96%, които обаче не й осигуряват пълно мнозинство.

На неделния вот трите партии получиха общо 179 депутатски места.

Структурирането и съставянето на правителство може да продължи до края на седмицата, тъй като при провал на Андонис Самарас, мандатът ще бъде даден на Алексис Ципрас от радикалната лява коалиция „Сириза“, а после и на Евангелос Венизелос от ПАСОК.

В понеделник Андонис Самарас се срещна с Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис, които изразиха съгласие да подкрепят правителство на „Нова демокраци“, предаде „Дневник“, позовавайки се на „Ройтерс“.

По думите на консервативния лидер Самарас новото правителство трябва да управлява поне до изборите за Европейски парламент през 2014 г.

От социалистическата партия ПАСОК продължиха да настояват да има разговори за привличането и на Коалицията на радикалната левица „Сириза“, след като нейният лидер Алексис Ципрас вече отказа поканата и заяви, че партията му избира да остане в опозиция.

„Независими гърци“ на Панос Каменос, която е против антикризисния план на ЕС и МВФ, също отказа участие в управлението.

Според атинския вестник „Катимерини“ социалистите ще искат да играят активна роля в администрацията и ще предложат няколко от лидерите си за министри.

Изглежда Евангелос Венизелос е преглътнал нежеланието си Андонис Самарас да е премиер, но в същото време номинираният за министър-председател предлага една трета от кабинета да бъдат компромисни назначения на специалисти без политическа принадлежност.

„Имаме обща позиция, че страната трябва незабавно да получи правителство. В идеалния вариант можем да имаме кабинет до вторник вечерта“, заяви Евангелос Венизелос.

„Нова демокрация“ и ПАСОК имат достатъчно депутати, за да управляват и сами, но включването на Демократичната левица ще засили подкрепата за правителството в парламента и ще отхвърли обвиненията, че Гърция се управлява от същите партии, които я ръководят от 1974 г. насам.

Лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис не е дал категоричен отговор за участие и призова останалите партии да отговорят на седемте условия за сътрудничество, които Демократичната левица издигна преди изборите.

Те предвиждат прочистване на политическата система, постепенно освобождаване на Гърция до 2017 г. от споразумението за помощ, цялостно подобряване на производителността в икономиката, реорганизация на земеделието, гарантиране на повече сигурност на гражданите, борба с нелегалната имиграция, подобряване на социалната сигурност.

Конкретно тези условия означават приемане на закон за инспектиране на активите на всички висши ръководители на страната от 1974 г. насам, отмяна на министерския и депутатския имунитет, намаляване заплатите на депутатите и прекратяване на депутатските пенсии, намаляване наполовина на държавното финансиране за партиите, въвеждане на пропорционално представителство (в момента системата позволява на победителя на избори да получи бонус от 50 депутати в 300-местния парламент), замразяване на намаляването на заплати и пенсии, възстановяване на колективното трудово договаряне, вдигане на необлагаемия минимум до по-висок праг и въвеждане на данъци за всички църковни имоти.

На разговорите в понеделник стана дума, че партията на Фотис Кувелис също ще иска да участва в правителството, а не само да го подкрепя в парламента.

#Алексис Ципрас #„Сириза“ #мандат #парламентарни избори #Гърция #Фотис Кувелис #Евангелос Венизелос #Андонис Самарас #Демократичната левица #ПАСОК #„Нова демокрация“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници