Медиците от Шумен на протест, настояха за финансова ревизия

Медиците от Шумен на протест, настояха за финансова ревизия
Източник: БНР
A A+ A++ A

Близо 200 лекари, сестри и санитари от болницата в Шумен излязоха на протест в сряда пред здравното заведение. Те настояват за пълна проверка на финансовото състояние на лечебното заведение, което от година обединява и болницата в съседния град Нови пазар, пише Труд.

Според медиците е имало вдигане на заплатите само на част от персонала и то в малкия град. В същото време пред синдикалните структури на КНСБ и „Подкрепа“ директорът д-р Атанас Атанасов е обяснил, че няма средства за повишение. Това става повод за социално напрежение, а протестиращите публично скандираха „оставка“. Здравни работници открито негодуваха, че има „безотговорност“ и „незачитане на медицинския труд“.

В сряда бяха насрочени и преговори между синдикати и болнично ръководство по покана на директора д-р Атанасов. На протеста стана ясно, че ако ръководството иска преструктуриране и съкращения, за да подобри финансите на болничното заведение, ще срещне отпор. Ако до две седмици не се стигне до споразумение, медиците се готвят за стачни действия. За целта в момента върви подписка по всички болнични отделения – съгласие трябва да дадат 51%. С недоволството е запознат и служебният здравен министър Илко Семерджиев, който обяви, че ще инициира общо събрание на МБАЛ-Шумен.

Шефът на болницата д-р Атанасов обяви, че не е нарушавал никакви споразумения по КТД и се подготвя оздравителна програма. От своя страна медиците от Нови пазар излязоха с декларация, че са против исканията за оставка.

#Шумен #КТД #КНСБ #медиците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай