Китайската централна банка потвърди, че чуждестранните компании могат да трансферират печалбите си извън страната

Китайската централна банка потвърди, че чуждестранните компании могат да трансферират печалбите си извън страната
Източник: БНР
A A+ A++ A

Китайската централна банка увери обществеността във вторник сутринта, че на чуждестранните предприятията е все още разрешено да трансферират техните печалби в Китай извън страната, предаде БНР.

Народна банка на Китай (PBOC) заяви, че китайските власти позволяват международните плащания и валутни преводи по текущи сметки, включително и прехвърлянето на дивиденти от чуждестранните компании, инвестирали в страната. "Ако чуждите компании искат да изпращат пари извън страната, те могат да направят транзакции през търговските банки, стига те да предоставят необходимите документи. Ако компании имат проблеми с подобни операциите, те са призовани да се свържат или с централната банка, или с Комисията за ценни книжа и фондови борси (SAFE)", посочи PBOC в свое официално изявление.

Изявлението на централната банка е в резултат на слухове по финансовите пазари, че чуждестранните компании в Китай са имали проблем при изтеглянето на техни печалби от страната. Така например според местни медии, китайското поделение на немския автомобилен гигант BMW, наред с други водещи компании, не е бил състояние да изтегли печалбите си от страната от ноември 2016-а година насам.

Подобно опровержение беше направено и от SAFE, като по-рано през деня Комисията за ценни книжа и фондови борси също заяви, че китайските власти не пречат на чуждестранните компании нито да изпращат печалбите си в чужбина, нито са направили някакви промени в паричната политика, които биха довели до подобна забрана.

Повод за подобни слухове даде решение на китайската централна банка от края на миналата година за затягане на контрола върху сделките с чуждестранна валута през последните месеци, тъй като изтичането на капитали от страната ускориха девалвацията на местната валута - юан и това доведе до свиване на държавните валутни резерви.

#Китай #печалби #BMW

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници