ДПС: Увеличението на пенсионната възраст е „заченато в грях“

ДПС: Увеличението на пенсионната възраст е „заченато в грях“
Според Хасан Адемов (на снимката) управляващите предлагат увеличаването на пенсионната възраст по един „полукриминален начин“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Подкрепяме протеста както на железничарите, така и на синдикатите, защото ние сме убедени, че социалният диалог на практика е взривен.

Това заяви във вторник Хасан Адемов от ДПС, предаде БГНЕС.

„Ние нямаме никакви притеснения и нямаме никакви основания да не подкрепяме техния справедлив протест“, каза Адемов по повод на оттеглянето на синдикатите от Националния съвет за тристранно сътрудничество (правителство, синдикати, бизнес – бел. ред.).

Според депутата на ДПС предложението на властта за увеличаване на възрастта за пенсиониране се предлага по едни полукриминален начин – между първо и второ четене на бюджета, и то в преходните и заключителните разпоредби.

„Управляващите са неуверени, страхливи от предлагането на непопулярни мерки и се опитват по този недостоен начин да прокарат това предложение“, каза още Адемов.

Той е категоричен, че ако текстът бъде приет, и ДПС ще обсъди въпроса дали да се сезира Конституционният съд или не.

„ГЕРБ изпада в изолация и няма реален, комплексен план за реформи“, твърди заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Според него бюджетът е фундаментално сгрешен и ГЕРБ е в изолация с него. За да подкрепи тази теза, Цонев посочи, че на първо четене Бюджет 2012 е приет с подкрепата на т.нар. независими депутати, но всички останали парламентарно представени партии са били против.

ДПС има предложения за осъвременяване и индексация на пенсиите. Според Хасан Адемов обаче увеличението на възрастта за пенсиониране от следващата година е „теза, зачената в грях“.

Според него това не решава нито един от проблемите на пенсионната система, дори напротив – противопоставя пенсионерите и тези, които евентуално трябва да се пенсионират от догодина.

„Към възрастта не трябва да се подхожда по начин, по който да се наруши социалният мир в страната“, категоричен е Адемов.

#Хасан Адемов #ДПС #Йордан Цонев #възрастта за пенсиониране #пенсиониране #пенсия #ГЕРБ #реформи #синдикати #стачка #бюджет #бюджет 2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници