Солиден ръст на производствените цени в Германия през януари

Солиден ръст на производствените цени в Германия през януари
Източник: Dnes.co.uk
A A+ A++ A

Производствените цени в Германия нараснаха през януари с най-солидно темпо от близо пет години насам, обяви германската статистика Destatis, което е пореден сигнал в последно време за рязко засилване на инфлационния натиск във водещата европейска икономика, предаде БНР.

Индексът PPI, измерващ цените на производител, се повиши през януари с 0,7% спрямо месец по-рано, когато нарасна с 0,4% и при очаквания за по-скромно повишение с 0,3 на сто.

На годишна база растежът на производствените цени на Германия се ускори до 2,4%, след като през декември индексът PPI се повиши с 1,0%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за повишение с 2 на сто. Това представлява най-солиден ръст на производствените цени от март 2012 година насам, когато индексът PPI нарасна с 2,6 на сто.

Основният индекс PPI (изключвайки енергийните цени) се повиши през януари на месечна база с 0,6% и с 1,8% спрямо година по-рано, посочва Destatis. Енергийните цени продължават да бъдат основен двигател за растежа на производствените цени, повишавайки се с 1,1% спрямо декември и с цели 4,0% спрямо януари 2016-а година. Цените на потребителските стоки нараснаха с 1,0% на годишна база, докато цените на нетрайните потребителски стоки - с 2,2 на сто.

Днешните данни са в подкрепа на сигналите в последно време за солидно ускоряване на инфлацията в Германия. Според Destatis януарската потребителска инфлация (индекса CPI) във водещата европейска икономика нарасна на годишна база с цели 1,9% – най-солиден скок на инфлацията от юли 2013 година.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници