Неонацисти: Ние сме бъдещето на Гърция

Неонацисти: Ние сме бъдещето на Гърция
Не успяха да ни откраднат гласовете, нашите проценти, те си останаха стабилни на 7%. „Златна зора“ е политическа реалност, заяви лидерът Николаос Михалолякис след обявяването на резултатите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на ултрадясната партия „Златна зора“ се наслади на изненадващото повторение на успеха от 6 май в неделната вечер на 17 юни.

Стотици ликуващи привърженици на расистката и крайно националистическа партия започнаха да се събират в късния следобед пред централата й. От сградата, украсена с голямо гръцко знаме, започнаха да хвърлят бюлетини като конфети, описва „Ройтерс“, цитирана от „Дневник“.

Първите резултати опровергаха прогнозите на социолозите за отлив от неонацистите и потвърдиха, че „Златна зора“ отново събира около 7% от гласовете.

Това ги прави петата или шестата парламентарна сила, а те имат амбицията да станат четвъртата.

„Днешният вот доказа, че националистическото движение е факт, който е установен и не може да се пренебрегва. „Златна зора“ представлява Гърция на бъдещето“, заяви лидерът й Николаос Михалолякис.

Той върна журналистите, събрали се за първите реакции, и се появи на телевизионен запис редом със своя говорител, издирван за нападение срещу две кандидатки за депутати.

Скандалите с партията, започнали още вечерта на изборите на 6 май, продължиха с отричане на Холокоста и снимки на нейни усмихнати представители до пещите в крематориума в Освиенцим.

Като връх на агресивността бе възприет инцидентът в телевизионно предаване, в който говорителят на партията Илиас Панагиотарос плисна вода в лицето на кандидатка за депутат от „Сириза“ и се нахвърли с удари срещу кандидатка на комунистите.

Социолозите споделиха, че са били шокирани да регистрират, че след това популярността на „Златна зора“ се е увеличила.

През това време Илиас Панагиотарос се скри заради издадената заповед за арестуването му и се появи след изтичането й. Това накара мнозина журналисти да критикуват в неделя вечер полицията, че не го е открила навреме.

Очакваше се повтаряният отново и отново по телевизиите запис да намали подкрепата за партията, но се оказа, че го е увеличила, най-вероятно защото е допаднал на хората, които се отвращават от политическата класа.

„Поднасям най-дълбоките си съболезнования на всички, които се опитаха не само да намалят подкрепата за „Златна зора“, но и да й попречат да влезе в парламента. Дами и господа, вие изгубихте. И вие, и интересите, които представлявате“, заяви Никос Михалолякис в телевизионното си обръщение.

„Борбата срещу вас продължава, борбата срещу дезинформирането на гръцкия народ продължава“, каза още той.

В друго изявление, записано заедно с Илиас Панагиотарос, лидерът каза: „Не успяха да ни откраднат гласовете, нашите проценти, те си останаха стабилни на 7%. „Златна зора“ е политическа реалност“.

„Искам да благодаря на стотиците хиляди гърци, които не промениха избора си, както ги подканяха платени журналисти и пропагандисти, и останаха на страната на „Златна зора“, завърши лидерът.

#Илиас Панагиотарос #„Златна зора“ #парламентарни избори #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници