Обискират домовете на турски имами, обвинени в шпионаж в Германия

Обискират домовете на турски имами, обвинени в шпионаж в Германия
pixabay.com
A A+ A++ A

Германската полиция извърши обиски в домовете на четирима турски имами по подозрение, че извършват шпионаж в полза на турската държава, пише Нова телевизия.

Мъжете са обвинени в това, че изпращат информация за евентуални последователи в Германия на проповедника Фетхулах Гюлен, когото властите в Анкара смятат за организатор на неуспешния преврат в страната от 15 юли. Предполага се, че четиримата са предавали информацията през турското посолство в град Кьолн до службата по религиозни въпроси „Дианет“, посочват от прокуратурата, цитирани от "Франс прес" и БГНЕС.

„Целта на днешните претърсвания е да се съберат повече доказателства за предполагаемите дейности на обвинените“, заявиха още властите след акциите, извършени в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц.

Според изданието „Шпигел“ имамите принадлежат към организацията „Дитиб“, която е контролирана от Анкара и ръководи близо 900 джамии и религиозни общности в Германия.

По време на масовите чистки, които турските власти извършиха след преврата, бяха арестувани над 41 000 души, по-голяма част от които по обвинения за връзки с мрежата от поддръжници на Гюлен. Други над 100 000 бяха уволнени или отстранени от работа поради същите обвинения. Голяма част от тях бяха служители в полицията, армията, държавната администрация, медиите, образованието.

Според властите тези уволнения и арести са необходими, за да може страната да се прочисти от движението на Гюлен, което според тях цели свалянето от власт на президента Реджеп Ердоган.

В Германия, която е дом на най-голямата турска диаспора в света, хиляди турци са подали молби за убежище след опита за преврат, включително и турски войници, разположени в натовски бази в страната. 

 

 

#Германия #обиск #имами

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници