Крайната десница в Гърция заплаши да изгони емигрантите от болниците

Ако „Златна зора" влезе в парламента, ние ще проведем прочиствания в болниците и детските градини, обеща депутатът Илиас Панагиотарос по време на предизборен митинг в Атина. Снимка: guardian.co.uk
A A+ A++ A

В навечерието на ключовите за европейското бъдеще на Гърция парламентарни избори на 17 юни крайнодясната партия „Златна зора" заплаши, че ще изгони имигрантите и децата им от болниците и детските градини.

„Ако „Златна зора" влезе в парламента, ние ще проведем прочиствания в болниците и детските градини и ще изхвърлим имигрантите и децата им на улицата, така че гърците да заемат местата им," обеща депутатът Илиас Панагиотарос по време на предизборен митинг в Атина.

Думите му бяха посрещнати с бурни ръкопляскания, предаде „Дневник", цитирайки британският вестник „Гардиън".

Болниците в Гърция, която разчита на помощта от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, за да поддържа жив публичния сектор, се оплакват от недостиг на ръкавици, спринцовки и марли.

„Ситуацията е много критична и се влошава всеки ден," казва неврохирургът Панагиотис Папаниколау.

„Няма достатъчно персонал и съществува сериозен недостиг на материали. Няма пари дори да се обслужат скенерите и хирургичните микроскопи. Говорим за сериозна криза в здравеопазването, която се случва в момента," коментира лекарят.

Лидерът на крайнолявата коалиция „Сириза" Алексис Ципрас каза, че вече е ясно, че Гърция не може да продължава повече без правителство.

Страната изпадна в дълбока политическа криза след предишния парламентарен вот на 6 май, който вкара в парламента седем партии, без да даде на нито една достатъчно мнозинство да сформира правителство.

Политическите лидери тогава не успяха да се споразумеят и за коалиционно управление и президентът Костас Караманлис насрочи нови избори за 17 юни с надеждата гърците да вземат по-категорично решение за бъдещето на държавата.

Според Алексис Ципрас вотът е неделя се свежда до избора на гърците дали искат да подкрепят ,или отхвърлят т.нар. меморандум на ЕС и МВФ за антикризисните мерки.

„Гърците трябва да знаят, че ако „Сириза" бъде избрана, няма да има меморандум в понеделник," заяви той и обеща партията му да замени меморандума с национален план за възстановяване.

Според Алексис Ципрас „Сириза" ще вдигне минималните заплати, ще удължи помощите за безработни и ще разшири държавния сектор.

#Гърция #парламентарни избори #17 юни #„Златна зора" #Илиас Панагиотарос #„Сириза" #Алексис Ципрас #ЕС #МВФ #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници