Федерика Могерини: Съединените щати губят позицията си на световен лидер

Федерика Могерини: Съединените щати губят позицията си на световен лидер
Twitter
A A+ A++ A

Съединените щати са на път да загубят позицията си на световен лидер. Това обяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини в интервю по повод преминалата й визита във Вашингтон миналата седмица. "Никога не съм виждала страната толкова поляризирана, разделена и притисната от такива конфликти, както сега. Който наистина иска да играе ролята на световен лидер, трябва да бъде стабилен вътрешно, сплотен и сигурен в себе си", каза Могерини, предаде ТАСС. Първият дипломат на ЕС допълни и че когато най-голямата демокрация е подложена на подобни изпитания, това може да се превърне в дестабилизиращ фактор за целия свят, пише iNews.bg.

Паралелно с това тя отбеляза, че САЩ не трябва да се бъркат в европейската политика. "Ние не е намесваме в делата на Америка. Така и тя не трябва да се меси в нашите", каза още тя.

По повод предстоящата по-късно днес среща на военните министри от НАТО в Брюксел Могерини отбеляза, че тя ще даде началото на нов етап в отношенията между ЕС и САЩ. "Ще преговорим темите от общ интерес, за да видим по кои от тях мненията ни съвпадат. И в това няма нищо драматично. С течение на времето обаче ще се появят все повече въпроси, по които властите в ЕС и в САЩ ще бъдат на различни позиции", предупреди Могерини.

 

 

 

#Федерика Могерини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници