Русия започва да се притеснява от Доналд Тръмп

Русия започва да се притеснява от Доналд Тръмп
Twitter
A A+ A++ A

Обкръжението на Владимир Путин празнуваше резултата от изборите в Америка, докато не започна да осъзнава какво се случва. Така смятат Иван Кръстев и Стивън Холмс. Статията им е публикувана в сп. "Форин полиси", foreignpolicy.com., препечатана от портал "Култура".

През 2016 г. висш служител на руската администрация обясни пред група чужденци защо правителството е решило да не отбелязва предстоящата 100-годишнина от болшевишката революция. "Наистина революцията е повратна точка в историята на Русия", обясняваше той.

"Наистина президентът Владимир Путин вижда днешна Русия като наследник едновременно и на царска, и на болшевишка Русия. Но честването на революция ще изпрати грешно послание към обществото. Днес Кремъл е твърдо против смяната на режима", обясни той на гостите защо Путин не желание да възхвалява 1917 г. Вместо това правителството планира да използва 100-годишнината, за да обърне внимание на катастрофалните последици от прибягването до революции като средство за решаване на социалните и политическите проблеми.

Това, което руското правителство очакваше най-малко, беше 2017 г. да го изправи лице в лице не с революция от миналото, а с революция от настоящето – радикалната смяна на режима, случила се в САЩ, след изборната победа на Доналд Тръмп. Постигнатата чрез избори революция на Тръмп е тази, която пленява въображението и разпалва страховете на руските елити днес.

Търсенето на разковничето към заплашителните и разнородни политически изблици на Тръмп се фокусира предимно върху неговата объркващо хаотична, отмъстителна, опростенческа, нарцистична, несигурна и на моменти склонна към самозаблуждение личност, изключения от което правят само теоретиците на конспирацията, готови да видят в него нещо като "Манджурския кандидат" или марионетка на Кремъл. Повечето наблюдатели започнаха твърде късно да съзнават степента, до която - прикрит зад маската на шоумен, Тръмп гледа на себе си като на революционер и бунтовник, чиято мисия е да разруши "стария режим" в Америка.

Повече по темата прочетете тук.

#Владимир Путин #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници