България отново рекордьор по бедност в ЕС

България отново рекордьор по бедност в ЕС
Северозападна България отново е най-бедният регион в ЕС, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Северозападна България отново е най-бедният регион в ЕС, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Статистическата служба използва индикатора Стандарт на покупателната способност (СПС), като по него Северозападна България се оценява на 3600 СПС спрямо 35 900 СПС във вътрешен Лондон, който е най-богатият район в общността, предаде БГНЕС.

Данните се отнасят за 2008 г.

От 10-те области с най-високи доходи на глава от населението четири се намират в Германия, три във Великобритания и по един в Белгия, Франция и Швеция.

В 30-те най-богати области в ЕС влизат 11 региона от Германия и 6 от Великобритания, както и три от Белгия, Италия и Австрия, два от Холандия и един от Франция и Швеция.

30-те най-бедни области се намират в новите държави членки. В тази група влизат 12 от 16-те полски региона, всички 6 области в България, седем от общо осем области в Румъния, четири области в Унгария и една в Словакия.

През 2008 г. най-високите и най-ниските доходи в областите в ЕС се различават с фактор от 9,8. Седем години по-рано, през 2000 г., този фактор е бил 14,3.

Положителното развитие може да се отдаде частично на напредъка на румънската и българската икономика в догонването на останалите икономики от ЕС, отбелязват от Евростат.

#Северозападна България #България #ЕС #Евростат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"