Жителите на няколко костинбродски села на протест срещу изграждане на кариера за варовик

Жителите на няколко костинбродски села на протест срещу изграждане на кариера за варовик
Cross.bg
A A+ A++ A

Жителите на костинбродските села Опицвет, Безден и Богонци излизат на протест заради инвестиционно предложение за изграждането на кариера за варовик в близост до домовете им, информира БТВ.

Реализирането на този проект означава, че ще се гърмят бомби, ще дишаме праха, ще спре водата, ще се разбият пътищата, казва една от жителките на Безден – Румяна Величкова. И добавя: „Има деца в селата, защо да дишат този прахоляк?“

През 2009 г. е имало предложение за създаването на такава кариера, но след протести то е спряно.

Сега пак се опитват да го пробутват, възмущават се местните. Колко пъти трябва да се спре и пак да се пробутва?, питат те.

Тук въздухът е по-чист отколкото в Банкя, но не разрешиха да се направи санаториум, а кариера разрешиха. Има защитени животни, и те ще изчезнат, коментира Величкова.

В Опицвет се изгражда център за укрепване на психиката на деца с онкохематологични заболявания, но проектът за кариера го застрашава.

Центърът е национален и идеята е малките пациенти да са в защитена, спокойна среда с чист въздух. Говорим не само за деца и семейства, но и за хора, преживели загуба. Няма как да се чувстваш спокойно и в защитена среда, когато покрай теб минават камиони и прахоляк, коментират от центъра.

Жителите на костинбродските села заявяват, че са готови на всичко, за да спрат проекта.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха за bTV, че са започнали оценка за въздействието върху околната среда и ако се докаже, че при експлоатацията на кариерата не се гарантира спазването на нормите, няма да разрешат изграждането ѝ.

#Констинброд #варовик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници