Непроучен разлом е причина за трагедията в мина „Ораново“

Непроучен разлом е причина за трагедията в мина „Ораново“
Непроучен разлом над галерия 64 в мина „Ораново“, за който никой не е знаел, е причина за срутването на 16 юли. Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

Непроучен разлом над галерия 64 в мина „Ораново“, за който никой не е знаел, е причина за срутването на 16 юли, което причини смъртта на четирима миньори, показват заключенията от експертен доклад, изготвен по поръчка на концесионера „Пирин Ораново“ ЕООД, съобщи бТВ.

„Това и Господ не може да го предвиди. Този участък е опасен и трябва да се изолира при бъдещите дейности в мината. Нищо не е подсказвало за този разлом. Правени са четири големи проучвания, но никой не го е установил“, каза проф. Павел Пенчев.

При изготвянето на експертния доклад са използвани стари подобни документи, последният от които е от 1992 г. Използван е методът на сеизмичната томография – направен е скрининг на пластовете от 64-та галерия до повърхността, като разстоянието е над 600 метра. Павел Пенчев изтъкна „неблагоприятното стечение на четири фактора“ като причина за инцидента. „Земните маси са се срутили с огромна скорост за много кратко време, като са повлекли и огромен скален къс от варовик, който е разрушил входа на галерията и част от крепежа“, посочи Пенчев.

#Ораново #инцидент #варовик #миньори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници