Бъдещето на европейската интеграция е заплашено

Бъдещето на европейската интеграция е заплашено
pixabay.com
A A+ A++ A

След като американският президент Доналд Тръмп приветства "Брекзит" и нарече Европейския съюз (ЕС)" превозно средство на Германия", председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова лидерите на страните членки да предприемат сериозни стъпки, за да оставят извън съмнение процесите за по-нататъшна интеграция в общността. Мнозинството граждани в някои страни членки обаче не са съгласни да продължи европейската интеграция и сякаш са по-склонни да започне обратен процес - на дезинтеграция в рамките на ЕС. Това показва социологическо проучване на Pew Research center, цитирано от БНР.

Така например цели 68% от гърците смятат, че част от общата европейска власт трябва да се върне на националните правителства. Едва 8% от южните ни съседи, участвали в допитването, подкрепят идеята за по-нататъшна интеграция в съюза, пише iNews.bg.

Проучването отчита също, че 39% от италианците, 35% от французите и 44% от холандците са против по-нататъшна интеграция в рамките на ЕС и настояват за по-голяма власт на националните правителства.

От доста важно значение е и фактът, че 43% от анкетираните германци са против по-нататъшната интеграция, като едва 26% я подкрепят.

Докато проектът на Европейския съюз е доста успешен за мнозина, той засегна сериозно редица други с оглед най-вече на строгите мерки на икономии, отразяващи се негативно на много хора.

Така например икономиката на Германия се възползва най-много от еврото и от еврозоната, докато гърците остават хванати в капан, тъй като единната валута забавя икономическото възстановяване и принуждава предприемането на строги ограничения.

 

 

 

#европейска интеграция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници