Големи очаквания за Григор на Garanti Koza Sofia Open

Големи очаквания за Григор на Garanti Koza Sofia Open
Източник: Канал 3
A A+ A++ A
Голям тенис в голямата зала. Това очакват зрителите в София на турнира от календара на АТП от категория 250. Който е успял да си купи билети, ще гледа Григор Димитров. Българската звезда ще бъде голямата атракция на Garanti Koza Sofia Open особено след впечатляващото си представяне в откритото на Австралия, пише 24 часа.
 
На първия турнир от “Големият шлем” за сезона талантът от Хасково показа страхотен тенис и стигна до полуфинал, където малко не му достигна, за да победи бившия номер 1 в световната ранглиста Рафаел Надал. С играта си срещу испанеца обаче Димитров определено си спечели още много фенове. Нещо повече, по време на мача цяла България пусна кепенците, защото никой не искаше да работи, а седна пред телевизора, за да гледа Григор. Появи се и виц, че денят ще трябва да се отработва.
 
Миналата година, когато бе първото издание на мъжкия турнир в “Арена Армеец”, Димитров не си дойде в България. Официалното обяснение бе, че София спечели домакинството в последния момент, а програмата на най-добрия български тенисист за сезона вече е била направена.Тогава много хора се разсърдиха на Григор. Както много често се получава, критиките (дори и по-тежките думи) по негов адрес не закъсняха. Е, коментарите, че бившият шампион в “Големият шлем” при юношите се самозабравил и не иска да играе в България, не са от вчера.
 
Самият Димитров е свикнал и, общо взето, не обръща внимание на това, което се говори и пише за него в България. Може би пък така е по-добре. Факт е, че миналата година заради отсъствието на Димитров залата бе почти празна. Е, сега зрителите ще имат повод да напълнят “Арена Армеец”. Най-малкото, за да видят на живо един от най-актуалните тенисисти в света през този сезон. Григор Димитров, разбира се. Самото му присъствие в България винаги предизвиква огромен интерес, не бе толкова отдавна, когато събра публиката за демонстративния двубой с френската звезда Гаел Монфис.
 
Всичи очакват от Димитров да стигне възможно най-напред в турнира в българската столица. Резултатите от началото на сезона дават повод за подобни надежди. Нека не забравяме, че преди да играе полуфинал в откритото на Австралия (той има такъв и на “Уимбълдън” през 2014 г., когато шокира местните фенове с победата си над Анди Мъри, а после загуби в оспорван мач от Новак Джокович), бившият европейски шампион за юноши спечели титлата на турнира в Бризбейн. Димитров направи серия от10 поредни победи, която бе прекъсната с изключителни усилия от Надал. Играта, която Григор показа в Мелбърн, даде повод на легенди като Джон Макенроу да не пестят суперлативите.
 
А бившият номер 1 в световната ранглиста е известен със заядливия си характер още като състезател. Биг Мак сега е телевизионен коментатор и комисионер на тениса за Eurosport и не пропуска възможностите да пусне по някоя пиперлива дума по адрес на всеки, за когото е преценил, че не отговаря на възможносите си. Тези дни Григор не е в тази категория и това само може да ни радва. Не че коментарите на Макенроу много вълнуват Димитров, но си е друго, когато те похвалинякой от най-известните.
 
Още нещо. Мачовете на българската звезда за пореден път показаха колко бързо се променят настроенията в България. Когато играта на Григор не вървеше и той трупаше поредни загуби и чупеше ракети на финала в Истанбул, където изпусна нарисувана титла, куцо и сакато не спираше да го ругае. Нормално, това се случва с повечето известни хора. Кого още можем да гледаме в София? Изключваме Григор, той е отделна категория. Нека да започнем с Доминик Тим.
 
Младият австрийски талант ще бъде поставен под №1 в основната схема на турнира. И той е сред “абонатите” на Димитров през този сезон, защото загуби от българина на 1/4-финал в Бризбейн. Номер 2 - Давид Гофен. Белгиецът също е голям талант, но Димитров не му остави особени шансове на четвъртфинала в откритото на Австралия. Григор ще бъде №3 в “Арена Армеец”. Следващият поставен ще бъде носителят на титлата в София за миналия сезон Роберто Баутиста Агут (Исп), който миналата година отпразнува спечелената купа със собствена агитка от фенове и приятели. Номер 5 ще бъде винаги опасният на бързи настилки Жил Мюлер от Люксембург. Този ветеран има мачове при юношите в откритото на Франция “Ролан Гарос” срещу български тенисисти, които отдавна приключиха кариерата си.
 
Шести поставен ще бъде Филип Колшрайбер. Германецът е познат на българската публика, а бекхендът му с една ръка е сред най-атрактивните в професионалната верига. Може спокойно да съперничи на този, който изпълнява Григор. Е, нека сме пристрастни, обратният удар на Димитров е по-добър. Седми в схемата за София ще бъде кипърският ветеран Маркос Багдатис. Добре познат на българската публика от мачовете в световното отборно купа “Дейвис”. С тежък и взривоопасен характер, бивши национали на България ще си спомнят как е налитал на бой, подпомогнат от брат си Петрос, който така и не можа да направи кариера и се преквалифицира в плажния тенис. Номер 8 в “Арена Армеец” ще бъде друг талант - Мартин Клижан (Слвк).Предстоящият турнир със сигурност ще бъде най-големият в историята на българския мъжки тенис Почитателите на този спорт добре си спомнят турнирите “Академик”, а два сезона София бе домакин на състезания от веригата Volvo Grand Prix.
 
Ето какво пише по повод тези турнири д-р Тодор Тодоров, на когото тенисът дължи много. “Невъзможността да учредим верига на социалистическите федерации ни принуди да търсим друг път за утвърждаване на турнира. Решихме да го предложим за включване в най-престижната тогава мъжка професионална верига “Волво Гран при”. Официалната заявка от наша страна бе направена през 1978 г. На следващата година ни съобщиха, че турнирът е включен във веригата за 1980 г. с награден фонд от 50 000 щатски долара и гостоприемство. За времето това беше невероятен пробив. Една малка страна без особени традиции в тениса и която не притежаваше професионални играчи, беше удостоена с организирането и провеждането на професионален турнир от световен ранг.
 
За да помогне на подготовката за турнира, АТП израти свой представител - Пиер Дармон (известен състезател от близкото минало, първа ракета на Франция в срещата ѝ срещу България за купа “Дейвис” през 1964 г.). Той направи преглед на спортните съоръжения и детайлно ни запозна с организацията на професионалните турнири. По негова препоръка спонсорите закупиха на “рекламна цена” от шведската фирма “Болтекс” един тенис килим. Така в България се появи първата изкуствена демонтабилна тенис настилка (по-късно една габровска фирма произведе няколко подобни екземпляра).Самият турнир премина при изключителен интерес от нашата публика, на българските фирми, на чуждестранните спонсори и на международните тенис институции. Специално за турнира дойдоха генералният секретар на Международната тенис федерация Дейвид Грей, на Международния професионален тенис съвет Пол Звелик.
 
Главен съдия прие да бъде Жак Шаржлег, зам.-председател на Европейската тенис асоциация и френската тенис федерация, а супервайзър - Курт Нилсен от Дания, един от двамата ръководители на апарата на супервайзърите към АТП.И вторият турнир от тази реномирана верига протече успешно. Нивото на участниците бе дори по-високо от това на предишния. Изключително впечатление направи сервисът на един от играчите (Гандолфо). Скоростта на топката бе толкова висока, че топката изчезваше след удара и отново се появяваше след отскока ѝ от терена. За супервайзър на турнира бе определен Кен Фарар. Оценката, която той даде за цялостната организация и протичане на турнира, беше отлична. Победители в двата турнира станаха Пер Херткуист (Шв) и Рик Майер (САЩ).
 

#София #България #Григор #Димитров #Garanti Koza Sofia Open

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници