Над 30 найлонови торбички бяха открити в стомаха на кит край Норвегия

Над 30 найлонови торбички бяха открити в стомаха на кит край Норвегия
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Учени откриха 30 найлонови торбички в стомаха на клюномуцунест кит на Клювие, убит край Норвегия, съобщи ДПА. Китът е бил в лоша форма и няколко пъти е засядал в плитчини край о-в Сотра. Той е убит през уикенда от морските служби, предаде Дарик.

Клюномуцунестите китове на Клювие са дълги до 7 м. Те се хранят предимно със сепии и риба. Обикновено не достигат до норвежки води.

Червата на кита изглежда са били блокирани от найлоните, което му е причинявало значителна болка, казаха учените от университета на Берген, които са го изследвали. Мазнините му също са били много малко, което показва, че е бил недохранен. Надписите на торбичките са на английски и датски език.

Природозащитници са съобщавали за намерени пластмасови отпадъци в стомасите на китове, заседнали в Германия, Холандия, Великобритания, Франция.

Рибите и птиците също поглъщат много пластмасови отпадъци. Найлоните и пластмасата не се разграждат напълно, а се превръщат в по-малки парчета. Рибата и планктонът ги поглъщат и така отпадъците навлизат в хранителната верига.

#торбички #убит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници