Сините: Ветото показа, че Плевнелиев е коректив на всички власти

Сините: Ветото показа, че Плевнелиев е коректив на всички власти
Разлика между тестовете, които приехме в Народното събрание, и тези, внесени от Министерски съвет, има, посочи Екатерина Михайлова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от Закона за съдебната власт показва, че държавният глава действа като коректив на всички власти, и Синята коалиция ще го подкрепи, заяви зам.-председателят на синята парламентарна група Екатерина Михайлова.

Ветото засяга два текста – членовете на ВСС, както и инспекторите към съвета да получават по-висок ранг в служебната йерархия след приключване на мандата им, без да са минали атестиране, става дума за тези, които са магистрати, уточни тя.

В петък държавният глава върна за ново обсъждане част от разпоредбите на Закона за съдебната власт, приети на 7 юни, след като премиерът Бойко Борисов го призова да упражни правото си в четвъртък.

Росен Плевнелиев обаче наложи вето само върху текстовете за т.нар. „кариерни бонуси“, без да засегне прекия избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и избора на главен прокурор.

„Това, което чух от премиера вчера, визираше само предишния ВСС, но ветото на президента е по-правилното, решава въпроса по принцип и смятам, че той си е взел сам решението“, обясни Екатерина Михайлова.

„Аргументите бяха, че по този начин се решава един от проблемите им, защото те са постоянно действащ орган и не могат да минават през атестиране. Смятам, че това не беше редно и това беше позицията, която изразихме още в правната комисия на първо четене“, припомни Екатерина Михайлова.

Според нея е добре, че е наложено вето и президентът трябва да бъде поздравен, че е започнал да действа като коректив на останалите власти.

„Разлика между тестовете, които приехме в Народното събрание, и тези, внесени от Министерски съвет, има“, посочи Екатерина Михайлова.

„Министерски съвет беше предложил повишението в ранг да важи оттук нататък, т. е. за следващия ВСС и следващия инспекторат към съвета. В парламента между първо и второ четене беше предложено това да важи и за предишните състави, т.е. и за тези, на които сега им изтича мандатът“, уточни още тя.

По думите й ветото е наложено, защото не трябва парламентът да изземва функциите на съдебната власт в повишаването на ранга на магистратите.

Съдебната власт се самоуправлява на принципа на разделение на властите и на независимост на съдебната власт, което включва и авторство на кадровите решения, смята още Екатерина Михайлова.

„Иначе ще изглежда,че ние, в парламента, кадруваме в съдебната власт - да преценяваме кой колко е квалифициран и каква позиция да заема“, допълни зам.-председателят на Народното събрание.

#Екатерина Михайлова #Синята коалиция #вето #Росен Плевнелиев #Закон за съдебната власт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »