Съветник на Тръмп обвини Иран във военна провокация с ядрените си опити

Съветник на Тръмп обвини Иран във военна провокация с ядрените си опити
Източник: Четвърта-власт.онлайн
A A+ A++ A

Съветникът на Доналд Тръмп за националната сигурност на САЩ Майкъл Флин обвини иранското правителство в провокация след като страната тества успешно балистична ракета, съобщава Би Би Си. Според него действията на Техеран нарушават резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН по разрешаването на ситуацията около иранската ядрена програма, предаде БНР.

В нея към Иран е отправен призив да не осъществява дейност, свързана с разработката и създаването на балистични ракети, проектирани така, че да могат да носят ядрено оръжие, включително и използване на технологии за балистични ракети. По-рано Вашингтон определи опита като "напълно неприемлив" и отправи на Техеран официално предупреждение.

Майкъл Флин не даде подробности за това какви действия ще предприеме САЩ в отговор на изпитанието на ракетата. Съветникът описа администрацията на Обама като "слаба и неефективна".

Администрацията Обама се провали в това да отговори адекватно на пагубните действия на Техеран, сред които са пренасяне на оръжие, подкрепа на тероризма и други нарушения на международните правила. Вместо да е благодарна на Съединените щати за тези споразумения, Иран сега се чувства поощрена. 

Флин даде за пример скорошната атака от страна на подкрепяните от Иран хути срещу военен кораб на Саудитска арабия като доказателство за дестабилизиращото поведение на Иран в Близкия Изток.

Иран потвърди, че е тествала балистична ракета, но отрече това да е в нарушение на ядрената сделка, приета през 2015-а между Иран и още шест световни сили. Пред местни медии министърът на отбраната на Иран Хюсеин Дехган заявява, че страната е обявила намеренията си по-рано и няма да се позволи на чужденци да се наместват във въпросите по отбраната. 

#Иран #Майкъл Флин #Доналд Тръмп #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници