1 година от зловещата катастрофа на магистрала „Тракия“

1 година от зловещата катастрофа на магистрала „Тракия“
На 15 юни 2011 г. автобус по линията София–Бургас с 31 пътници се удари в мантинелата на магистрала „Тракия", след което се преобърна и се самозапали. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 15 юни се навършва една година от жестоката катастрофа на магистрала „Тракия“, която отне девет човешки живота.

Стефан Стойчев, благодарение на когото много хора бяха спасени тогава, и някои от пострадалите ще отидат на мястото на трагичния инцидент, за да почетат паметта на загиналите.

Панихида за загиналите в катастрофата на автомагистрала „Тракия“ ще бъде отслужена от 10:00 часа в петък в храм „Света Богородица“ в Бургас, съобщиха от общината.

На 15 юни 2011 г. автобус по линията София–Бургас с 31 пътници се удари в мантинелата на магистрала „Тракия“, след което се преобърна и се самозапали.

При катастрофата загинаха Иван Чакъров, Мехмед Зюфекер, Йонка Георгиева, Пламена Костадинова, Ивиана Димитрова, Бояна Рангелова, Румяна Родригес, Петя Кузманова, а по-късно и Албена Самуилова.

Най-младата жертва е на 14 години, а сред оцелелите е 5-годишно дете.

Вече е внесен обвинителен акт в съда срещу тримата, обвинени за катастрофата. Това са шофьорът на автобуса Светослав Димитров, който бе задържан и освободен с парична гаранция, притежателят на лиценза за превоз на пътници, съсобственик и управител на „Ентуртранс“ – Бургас, Ениз Ченгел, и Николай Точев, ръководител група „Транспорт“ към „Ентуртранс“.

Оцелелите от тежкия инцидент твърдят, че никога няма да забравят случилото се.

Единствената надежда на Марияна, майка на 20-годишната Пламена, която загина при катастрофата, е справедливо наказание за виновните, причинили смъртта на дъщеря й: „Това ще бъде едно много дълго и безсмислено дело“, коментира тя пред Дарик.

Справедлив процес и обезщетение иска и 55-годишният Сашо Стоев, който се качил в автобуса, за да стигне до Бургас, където забравил документи за новата си работа. Той е с близо 70% инвалидност заради травмите, които получил след инцидента.

„Животът ми се преобърна на 180 градуса след тази катастрофа, защото щях да съм на много добра работа“, разказва Сашо Стоев.

44-годишната Мая Малетова от София, която претърпя осем операции след инцидента, не губи надежда и се опитва да живее втори живот. Мая е служител на Жандармерията, но не е сигурна, че ще запази работата си, докато се възстанови.

„Операциите ми нарушиха изцяло живота, да не говорим как ми влияят на психиката тези перуки, които ги нося, нямам коса и тези притеснения. В крайна сметка се радвам, че поне оцелях“, разказва Мая Малетова.

#Мая Малетова #Сашо Стоев #Ениз Ченгел #катастрофа #Бургас #София #автобус #магистрала „Тракия“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници