Бивш затворнически шеф го отнася за изнудване

Бивш затворнически шеф го отнася за изнудване
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

Ефективна присъда от 4 години лишаване от свобода получи бившия зам.-шеф на врачанския затвор и началник на общежитието в керамичната фабрика Николай Кюпарски. Според решението на окръжния съд във Враца той ще дължи и 6000 лв. глоба, пише 24 часа.

Ексзатворническия шеф бе спипан миналата година след като разследващите се добраха до неопровержими доказателства, че той е изнудвал близки на затворници и е получавал от тях пари, за да съдейства на запрените зад решетките за предсрочното им освобождаване. Бившият затворник Георги Борисов и съучастник на Кюпарски е осъден на 3 години лишаване от свобода ефективно.

Борисов съдействал за установяване на контакти с близките на осъдените и за превеждането на исканите суми чрез система за бързи разплащания. Според съда Кюпарски е действал чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, изразяващо се в поставяне на условия на близките на осъдените лица, че ако не дадат исканите парични суми, няма да изпраща затворниците на работа, за да намалят наказанието си, както и няма да изготвя становища за пускането им в отпуск.

Осъдения сега Кюпарски веднъж бе уволнен като зам-шеф на затвора още през 2000 г. заедно с тогавашния си началник Данаил Иванов по времето на правосъдния министър Васил Гоцев. Тогава двамата бяха обвинени, че са използвали неправомерно труда на затворниците за частни поръчки. Няколко години по-късно Кюпарски се върна в системата, тъй като бе оправдан.


#Николай Кюпарски #Георги Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници