Солиден ръст на инфлацията във Франция след изненадващото свиване на потребителските разходи през декември

Солиден ръст на инфлацията във Франция след изненадващото свиване на потребителските разходи през декември
Източник: Капитал
A A+ A++ A

Потребителските разходи във Франция се свиха изненадващо в края на 2016-а година, тъй като домакинствата във втората по сила икономика на еврозоната ограничиха покупките на храни, енергия и промишлено произведени стоки, показват данни на националната статистика Insee. В същото време френската статистика отчете по-солиден от очакваното растеж на инфлацията в страната в началото на новата година, предаде БНР.

Разходите на френските домакинства се свиха през декември с 0,8% спрямо ноември, когато нараснаха с 0,6% при очаквания на финансовите пазари за повишение с 0,2 на сто. Това представлява първо свиване на вътрешното потребление от три месеца насам и се дължи в най-голяма степен на спад с 2,7% при потреблението на енергия (след растеж с 1,9% месец по-рано). Потребителските разходи за хранително продукти пък се понижиха с 0,6%, регистрирайки спад за трети пореден месец. На годишна база потребителските разходи нараснаха през декември с 1,5%, но при очаквания за по-солиден ръст от малко над 2 на сто.

Въпреки слабите декемврийски данни, разходите на френските домакинства нараснаха през последното тримесечие на 2016-а година с 0,9% след спад с 0,4% през трите месеца до края на септември. В същото време Insee отчете ускоряване на растежа на инфлацията в началото на новата година благодарение на солиден скок на енергийните цени.

Индексът на потребителски цени (CPI) на втората по сила икономика в еврозоната нарасна през януари с 1,4% спрямо година по-рано, въпреки че на месечна база се понижи с 0,2% спрямо декември. Това представлява най-солиден ръст на френската инфлация от ноември 2012-а година насам, след като месец по-рано (през декември) индексът CPI се повиши с едва 0,6%, докато средни прогнози на финансовите пазари бяха за по-скромно ускоряване на инфлацията до 1,1 на сто.

Хармонизираната потребителска инфлация във Франция  (индекс HICP според общите европейски стандарти) пък нарасна на годишна база през януари с 1,6% при очаквания за повишение с 1,2% и след по-слаб растеж с 0,8% месец по-рано.

По-силните от очакваното данни за френската инфлация са факт, след като вчера немската статистика Destatis също отчете рязко повишение на потребителските цени в Германия през януари с 1,9% на годишна база (най-солиден растеж на инфлацията от юли 2013-а година насам) и малко преди днешни предварителни данни на Евростат за януарската инфлация в цялата еврозона (от 12:00ч.). Солидният ръст на германската инфлация вероятно ще увеличи призивите на редица немски политици и икономисти за скорошен край на серията стимулиращи програми, стартирани от ЕЦБ, включително програмата за "количествени улеснения" в размер на общо 2,3 трлн. евро, която по план би трябвало да приключи в края на 2017-а година.

#Insee #CPI #еврозоната #HICP #ЕЦБ #Евростат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници