Ако изборите бяха днес – БСП и ГЕРБ равни, 5+1 формации в парламента

Ако изборите бяха  днес – БСП и ГЕРБ равни, 5+1 формации в парламента
Haskovo.NET
A A+ A++ A

Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да попаднат 5+1 формации, а изравняването на силите на БСП и ГЕРБ се затвърждава. Продължава положителната тенденция в доверието към президента Румен Радев и партийните лидери - Красимир Каракачанов на ВМРО, Корнелия Нинова на БСП и Веселин Марешки на ВОЛЯ. Инерцията от президентските избори постепенно преминава в мобилизация за парламентарните. Това показват данните от независим експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 27 и 29 януари сред 816 души в цялата страна, съобщи социологическата агенция, цитирана от Фокус.

Данните не са прогноза за изборен резултат, а само отражение на декларативните нагласи, уточнява изследователят на рейтинги. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3,5%. Агенцията отбелязва, че изследването е възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл".

Победителят на вота - неясен, с шансове от десните – само РБ

От днешна гледна точка 6 формации са над 4%. Дистанцията между БСП (28,7% сред онези, за които със сигурност може да се очаква да гласуват) и ГЕРБ (27,6%), е в рамките на няколко десетки хиляди гласа. Затова може да се говори за практическо равенство на силите. Трудно е да се определи кой би завършил на първо място в изборите, смята "Галъп".

От днешна гледна точка в Народното събрание ще бъдат още Обединените патриоти (11,9% сред онези, за които със сигурност може да се очаква да гласуват), ДПС (8,2%), партията на Веселин Марешки (ВОЛЯ) със 7,7%. Със сериозни изгледи да влезе в парламента е и Реформаторският блок (4,3%), което обаче зависи много от кампанията, която блокът ще направи, уточнява агенцията. Така конфигурацията в следващия парламент може да се определи като 5+1.

Сред останалите формации личат "Да, България" (2%), АБВ (1,9%) и новата формация около ДСБ (1,6%). При тези формации потенциалът ще трябва да се наблюдава тепърва – в зависимост от това как успяват да се утвърдят и афишират или какви коалиции ще направят.

Традиционно близо - 1,5% подкрепа, могат да очакват и формации като Български демократичен център (наследник на партия ЛИДЕР), както и ДОСТ. Подкрепата за такива формации обаче се регистрира по-трудно в демоскопски проучвания и затова може да се отчете най-вече условно.

С около и под 1%, но с реално присъствие, остават формации като "Движение 21", "Глас народен", "Зелените" и др.

Каква ще е избирателната активност прочетете тук.

 

#избори #ГЕРБ #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници