Съдът в Египет разчисти пътя на бивш премиер към президенството

Съдът в Египет разчисти пътя на бивш премиер към президенството
Ислямиста Мохамед Мурси (вляво) и бившият премиер Ахмед Шафик (вдясно) се борят за президентството на Египет. Снимка: Епок таймс
A A+ A++ A

Египетският върховен съд определи като противоконституционен закона, който би забранил на бившия премиер Ахмед Шафик да се кандидатира за президент на изборите този уикенд.

Върховният конституционен съд реши, че законът за политическата изолация е противоконституционен, предаде държавната агенция МЕНА, цитирана от БНР, за закона, който нямаше да му позволи да бъде кандидат заради връзки с предишния режим.

Шафик беше министър-председател при управлението на президента Хосни Мубарак, който беше свален от власт през 2011 година.

На предстоящите избори Шафик ще се изправи срещу кандидата на Мюсюлманското братство, ислямиста Мохамед Мурси.

Пред сградата на съда е имало голями части на силите за сигурност заради демонстрантите, събрали се да чуят присъдата, посочва БиБиСи. Ограда от бодлива тел е била разположена около постройката, за да държи протестиращите на разстояние.

Редици с полицаи в екипировка за безредици също са стояли в готовност. Много демонстранти крещяли лозунги и държали плакати с настояване Шафик да не бъде допуснат до изборите.

В същото време съдът е постановил, че части от избирателния закон, използвани при парламентарните избори и довели до голямата победа на ислямистите, също са противоконституционни, допълва Франс прес.

Малко по-късно в четвъртък Мюсюлманското братство обяви, че ще продължи да участва в президентските избори, въпреки че Върховният конституционен съд определи като противоконституционен закона, който щеше да забрани участието на бившия премиер Ахмед Шафик.

„Това е реалност сега и ние трябва да се справим с нея," казал пред Ройтерс говорителят на братството Махмуд Гозлан.

В отделно решение съдът постанови като противоконституционни някои от правилата, съгласно които се проведоха парламентарните избори, довели до победа на ислямистите. Решението на практика обявява за невалидни една трета от местата в парламента, които бяха спечелени предимно от Мюсюлманското братство.

Пред Ройтерс високопоставеният член на братството и депутат Есам ел-Ериан е отказал да коментира съдебното заключение, без да е видял подробности по него.

От падането от власт на бившия диктатор Хосни Мубарак през февруари 2011 г. в т.нар. революция на Арабската пролет, Египет се намира под ръководството на военен режим с цел провеждането на честни избори за президент. Кандидатът на ислямисткото Мюсюлманско братство Мохамед Мурси изглежда като фаворит след като събра повече гласове от бившия премиер Ахмед Шафик на първия тур на президентските избори.

#Мохамед Мурси #Ахмед Шафик #Египет #президент на Египет #президентски избори #Хосни Мубарак #Арабска пролет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници