По-голям номер обувки?! Дали не се касае за акромегалия?

По-голям номер обувки?! Дали не се касае за акромегалия?
A A+ A++ A

Акромегалията е рядко хормонално разстройство с честота около 6 на всеки 100 000 възрастни. Дължи се на повишена секреция на растежен хормон от хипофизната жлеза, от доброкачествен тумор, секретиращ растежен хормон в нея. Симптомите се развиват в продължение на години, понякога и десетки години.

Акромегалията е състояние, характерно за средната възраст, когато скелетът и другите органи са завършили растежа си. Първите симптоми, които правят впечатление на пациентите, са тесните пръстени, късите ръкави на дрехите и необходимостта от по-голям номер обувки.

В детска възраст подобно състояние е гигантизмът, дължащ се на повишена секреция на растежен хормон от хипофизата. Разликата при децата произтича от факта, че организмът е в процес на растеж и развитие. Наблюдава се уголемяване на почти всички органи, висок ръст с над 3 стандартни отклонения над нормата за съответната възраст.

Именно защото акромегалията не се среща често и физическите промени настъпват постепенно, рядко се мисли за заболяване и диагнозата се забавя. Въпреки че нелекуваната акромегалия може да доведе до сериозни усложнения и дори смърт, съществува лечение, което, проведено правилно, намалява риска от усложнения и значително подобрява състоянието на пациентите.

По материали на PubMed, eMedicine и Mayo Clinic

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници