По-слаби невинаги означава по-здрави

По-слаби невинаги означава по-здрави
A A+ A++ A

В началото на летния сезон все повече жени и мъже преценяват, че имат нужда да отслабнат, за да изглеждат и да се чувстват добре. Но невинаги имаме реална представа за теглото си и доколко имаме нужда да отслабнем. Най-често строги диети започват младежите и девойките, без да се консултират със специалист и без да вземат предвид риска от една подобна диета, без да си дават сметка, че организмът при тях не е завършил растежа и развитието си.

А отслабването невинаги е добро за организма и най-важното – по-слаби невинаги означава по-здрави.

Отслабването е стрес. Намаляването на теглото, особено когато става за кратко време, е голям стрес за организма и може да има сериозни последствия за здравето. Изключително чувствителни към промените в теглото са ендокринната и половата система. Затова и при младите момичета, провеждащи строги диети, най-често и най-рано се нарушава дейността на яйчниците, и в частност овулацията, менструалният цикъл. Възможно е да се достигне до висцероптоза (поради загуба на поддържащата ги мастна тъкан органите „увисват“), което, най-общо казано, може да предизвика нарушаване на функцията им.

Стресът е причина за отслабване. Наблюдава се и обратното явление – голям стрес (например загуба на близък човек или прекомерна натовареност в работата) може да доведе до загуба на тегло. В  този случай отслабването, въпреки нормалния прием на храна, е израз на декомпенсация, на неспособността на организма да се справи с повишените изисквания към него.

Не трябва да се подценява и отслабването като един от придружаващите симптоми при ракови заболявания. Ако не провеждате диета, а губите тегло и не го свързвате с друга причина, то консултирайте се с вашия лекар.

Ако мислите да започнете диета, то преди да започнете, посъветвайте се със специалист доколко избраната от вас диета е подходяща за вас.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници