1,5% от новородените в България имат съхранени стволови клетки

1,5% от новородените в България имат съхранени стволови клетки
A A+ A++ A

Днес, 22 ноември 2011 г., Cryo-Save България, българският клон на най-голямата европейска тъканна банка за стволови клетки, ще вземе 3000-та си проба за България. По същото време ще бъде обявена и 200 000-та проба, съхранена от компанията в световен мащаб. За да ознаменува това събитие, Cryo-Save ще предложи безплатно услугите си на първия клиент, обърнал се към компанията във всичките й лаборатории по света на 22 ноември (вторник). Българският клон на компанията също ще се присъедини към инициативата.

В България стволови клетки годишно съхраняват между 1100 и 1200 семейства. Услуги по извличане, крио съхранение и предоставяне за терапевтични цели предлагат 8 частни тъканни банки и една обществена банка. В условията на икономическа криза броят на семействата, които се възползват от тази „биологична застраховка живот“ намалява в световен мащаб.

През 2011 г. се очаква в България около 1,5% от около 70 хиляди новородени да дадат стволови клетки от пъпна връв за замразяване и съхранение. В други европейски държави този процент варира между 3–5% (Германия, Франция, северни държави) и 8–13% (Испания, Италия).

Стволовите клетки могат да означават разликата между живота и смъртта за донорите и техните близки. Към днешна дата има около 80 заболявания, предимно на кръвта и имунната система, които могат да бъдат лекувани със стволови клетки.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници