Азиатските пазари търсят начин за спасяване на Транстихоокеанското партньорство след решението на Щатите

Азиатските пазари търсят начин за спасяване на Транстихоокеанското партньорство след решението на Щатите
Източник: Списание Икономика
A A+ A++ A

Азиатските държави, участващи в Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия обявиха, че търсят нови начини да го спасят след оттеглянето на САЩ, предаде БНР.

Доналд Тръмп изпълни своето предизборно обещание и постанови изтеглянето на страната от него. Министър-председателят на Австралия Малкълм Търнбул заяви, че се опитва да спаси Транстихоокеанското споразумение като насърчава други държави да се включат в него.

Искаме да имаме повече възможности с повече пазари. Вече съществува подобно споразумение между Австралия и Китай. Определено има възможност Китай да се присъедини към Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия, заяви Търнбул пред репортери в Канбера.

Той добави още, че е провел разговори с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе, министър-председателя на Нова Зеландия Бил Инглиш и министър-председателя на Сингапур Лий Хсиен за възможността споразумението да остане в действие и без участието на Съединените щати.

Възможно е политиката на САЩ да се промени с времето, както се е случвало с други търговски сделки. Съществува възможност споразумението да остане в сила без участието на Съединените щати. Проведох активни разговори за това с други лидери снощи, включително министър-председателя Абе, добави Търнбул.

От друга страна, японският министър-председател Шиндзо Абе заяви, че Япония ще продължи да търси разбиране от страна на САЩ за стратегическите ползи от присъединяване към споразумението.

Вярваме, че президентът Тръмп е наясно със значението на свободната и справедлива търговия. Ние ще продължим да търсим неговото разбиране за стратегическото значение на Транстихоокеанското споразумение,заяви той на среща в парламента.

В момента текат приготовленията за визита на Абе в Съединените щати, където да се срещне с Тръмп. Държавите, участващи в Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия, след оттеглянето на САЩ са Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Перу, Сингапур, Виетнам, Австралия и Нова Зеландия.

#Шиндзо Абе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници