Простреляха екс японски премиер: Шиндзо Абе почина от раните си часове по-късно

Простреляха екс японски премиер: Шиндзо Абе почина от раните си часове по-късно
A A+ A++ A

Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе почина, след като беше прострелян в гръб в петък сутринта, съобщи Би Би Си.

Бившият лидер на управляващата Либерално-демократическа партия е участвал в проява в град Нара преди насрочените за неделя избори за горна камара на парламента.

Абе е паднал на земята, облян в кръв, след това е откаран е в болница, като по това време не е давал признаци на живот и е бил в състояние на кардио-респираторен арест. Франс прес отбеляза, че това е терминът, който се използва в Япония, преди лекар да констатира официално смъртта.

"Ще ми се да вярвам, че са били взети достатъчно мерки за сигурност, но разследването ще даде отговор на този въпрос", каза настоящиет премиер Фумио Кишида малко преди обявяването на смъртта. Той добави, че атаката срещу Абе е "абсолютно непростима".

Заподозреният за атаката срещу е казал на полицията, че бил недоволен от политиката на Абе и затова искал да го убие, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей.

Във връзка с прострелването на Абе е арестуван 41-годишният жител на Нара Тецуя Ямагами. Той е бил задържан на местопрестъплението. Ямагами е служел във военноморските части на Силите за самоотбрана на Япония, съобщи телевизия "Нихон".

"Дълбоко сме натъжени и обезпокоени от новината от Япония за опита за убийство на премиера Абе. Не знаем с точност какво е състоянието му, знаем, че е бил прострелян и мислите ни и молитвите ни са с него и семейството му, с народа на Япония", каза по-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по-рано от Индонезия, където се провежда среща на външните министри на страните от Г-20.

"Решително осъждаме извършеното срещу него варварско нападение", се казва в изявление на руския посланик в Токио Михаил Галузин.

След атаката премиерът Кишида преустанови предизборната си кампания за изборите за горната камара на парламента. Неговото правителството създава кризисен щаб във връзка с атаката срещу Абе, предаде "Свободна Европа".

 

 

#Шиндзо Абе #убит #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »