Социолози: 77% подкрепят обвиненията срещу Овчаров, Димитров и Добрев по делото "Белене"

Социолози: 77% подкрепят обвиненията срещу Овчаров, Димитров и Добрев по делото "Белене"
Източник: Харесвам
A A+ A++ A

77 на сто от всички интервюирани изразяват подкрепа към повдигнатите обвинения от прокуратурата на бившите министри на енергетиката Румен Овчаров, Петър Димитров и Делян Добрев по делото „АЕЦ“ Белене. 7% не са съгласни с това, че управниците са подведени под наказателна отговорност, пише 24 часа.

Бившият министър от тройната коалиция Петър Димитров е съпроцесник с колегите си Румен Овчаров и Делян Добрев. Това сочи изследване на агенция „Медиана“ сред 500 души, които са над 18 г. Респондентите са интервюирани по телефона. Проучването е проведено на 17-18 януари т.г. С два пункта по-надолу в класацията по одобрение се нареждат прокурорските обвинения на бившите министри от кабинета „Борисов-1“ Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и на бизнесмена Иво Прокопиев (75%).

Те са обвиняеми по делото за продажбата на миноритарния пакет акции на ЕВН. 9 на сто от анкетираните не подкрепят прокуратурата, 16% не могат да преценят действията й. Според социолозите причината за положителната нагласа към обвиненията вероятно се дължи на пристигналите вече високи сметки за ток през декември. Голяма част от потребителите смятат, че плащат повече заради злоупотреби в енергетиката, се казва в проучването. Над 60% от респондентите подкрепят обвиненията и срещу министрите в оставка от кабинета „Борисов-2“ и представителите на Реформаторския блок Николай Ненчев и Петър Москов, както и това срещу кмета на Пловдив Иван Тотев.

Около 20 на сто твърдят, че обвиненията им са пресилени. Попитани, ако по тези обвинения прокуратурата е събрала достатъчно доказателства за престъпленията на обвиняемите, те ще бъдат ли осъдени. 60 на сто казват, че съдът ще се опита да ги оправдае, а 18% смятат, че магистратите в черна тога ще четат осъдителни присъди. „Същевременно обществото е силно скептично както към прокуратурата, така и към правораздавателната система като цяло“, се твърди още в излседването. Едно от изразените мнения на интервюираните е: „Какво значение има какви обвинения се повдигат, като пак няма да има осъдени!“

Експертите подчертават още, че общественото мнение може да се обобщи като плах оптимизъм, съчетан с огромна доза скепсис. Те предлагат и фразата, която описва най-точно настроенията на анкетираните: „Много добре е, че различни властници биват подгонени за злоупотреби. Но ще ви повярваме наистина, когато поне едно от тези обвинения издържи в съда!“

 

#Медиана #Белене #Румен Овчаров #Петър димитров #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници