Освободиха художник правил графити за смъртта на Фидел Кастро

Освободиха художник правил графити за смъртта на Фидел Кастро
www.pexels.com
A A+ A++ A

Кубински художник-дисидент бе освободен от затвора, където бе хвърлен на 26 ноември - деня, когато почина Фидел Кастро - заради графити по стени с послания по повод смъртта на историческия лидер на Кубинската революция, предаде "Франс прес" и БТА, позовавайки се на вестник "14 и Медио".

"Върнаха ми документите за самоличност и ми казаха, че няма никакъв проблем да пътувам в чужбина", заявил Данило Малдонадо, известен като Ел Сексто (Шестия), пред опозиционното издание, няколко часа след като бил освободен през уикенда, пише Нова телевизия.

32-годишният художник казал, че е в добро здраве, и благодарил на всички, които са изразили солидарност с него. Той обявил плановете си да се опита да замине в скоро време за чужбина.
Ел Сексто получи през 2015 г. международната награда за креативно дисидентство "Вацлав Хавел", припомня "Франс прес".

Агенцията отбелязва, че в Куба дисидентството е забранено и няма достъп до официалните медии. Противниците на комунистическия режим са определяни от властите като наемници, манипулирани от чужди интереси.

От втората половина на 90-те години на миналия век дисиденти рядко получават тежки присъди в Куба. Вместо това властите предпочитат задържанията за по-малко от 48 часа за престъпления от рода на нарушаване на обществения ред.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници