Проблеми при повторно цезарово сечение

Проблеми при повторно цезарово сечение
A A+ A++ A

Жените, на които се е наложило да раждат веднъж със секцио, се притесняват дали при следваща бременност и раждане това няма да е причина за усложнения. Специалистите не биха се ангажирали с еднозначен отговор, тъй като е необходимо да се съобразят редица данни както за майката и плода, така и за самата предхождаща операция. Всеки случай се решава индивидуално. Най-общо една жена би могла да роди до 3 пъти чрез цезарово сечение.

Но специалистите напомнят също, че всяко цезарово сечение крие редица опасности и рискът  за усложнения нараства с всяка следваща операция. Ето какви са най-честите усложнения при повторно цезарово сечение:

  • Проблеми с плацентата. Всяко цезарово сечение води до повишен риск за развитие на проблеми с плацентата при следваща бременност. Такива са например проникването на плацентарните въси по-дълбоко и захващането им по-здраво за маточната стена (т.нар. плацента акрета) или захващането на плацентата така, че да покрива изхода към шийката на матката (т.нар. плацента превия).
  • Слаба маточна стена. След всяко цезарово сечение в стената на матката остава белег на мястото на операцията, където по-късно се оформя функционално слабо място. Това може да създаде проблеми при следваща бременност.
  • Тежко кръвотечение. След всяко цезарово сечение е възможно тежко кръвотечение. Рискът за това усложнение нараства с всяка следваща операция. Рискът от необходимост от хистеректомия (отстраняване на матката), която се извършва при животозастрашаващо кръвотечение, също е по-голям при повторно цезарово сечение.
  • Травми на пикочния мехур. Травмите на пикочния мехур са възможно усложнение, но рядко настъпват при първо цезарово сечение. Рискът нараства значително при следващата операция най-вече поради наличието на допълнителна тъкан, оформяща се след цезаровото сечение, която образува страствания между матката и пикочния мехур, разположени в непосредствена близост.

По статия на Mayo Clinic и Baby center

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници