500 000 българи намерили сезонна работа в ЕС през 2011 г.

500 000 българи намерили сезонна работа в ЕС през 2011 г.
По неофициални данни броят на българите, които търсят и намират сезонна работа в рамките на страните от ЕС, достига половин милион души всяка година. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Приблизително 100 000 българи живеят и работят в страни от Европейския съюз, сочат официалните данни на Евростат за гражданите на друга държава, живеещи на територията на държава – член на ЕС.

Анализите сочат, че близо 30% от българите, емигрирали в ЕС, са се установили в Испания, 15% – във Великобритания, и 13% – в Германия.

По неофициални данни броят на българите, които търсят и намират сезонна работа в рамките на страните от ЕС, достига половин милион души всяка година, предаде БТА.

Общо 33 млн. души са европейските граждани, които през 2011 г. са потърсили препитание в чужда страна от ЕС.

Повече от една трета, или около 12,5 милиона европейци, са граждани на една държава – член на ЕС, които живеят и се трудят в друга страна – член на ЕС.

В абсолютно изражение най-голям брой граждани на друга държава, които живеят в страна – член на ЕС, се наблюдава в Германия – над 7 млн. души.

Около 6 млн. чужденци живеят и се трудят в Испания, около 5 млн. - във Великобритания, по около 4 млн. - в Италия и Франция.

В относително изражение страната – член на ЕС, в която живеят най-много чужди граждани, е Люксембург - близо 86% от населението на страната е съставено от граждани на други държави.

Според данните на Евростат в рамките на 27-те страни на ЕС най-много се е увеличил броят на румънците, които търсят препитание в друга страна – член на ЕС, – над 7 пъти. От 300 000 през 2001 г. за десет години техният брой се е увеличил на над 2,2 млн. души през 2011 г.

Най-голяма група чужди граждани, които живеят на територията на ЕС, са турските граждани - между 4 и 5 млн. през 2011 г.

Европейската статистика показва, че значително се увеличава броят хората, които се трудят на непълно работно време - през миналата година близо 20% от европейците са декларирали, че упражняват трудова дейност на непълно работно време. Най-висок дял на работници на непълен работен ден се наблюдава в Холандия - близо 48%.

#Евростат #емигранти #ЕС #Европейски съюз #Испания #Италия #Франция #Холандия #Люксембург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници