„Цанков камък“ заложен в 7 банки

„Цанков камък“ заложен в 7 банки
Съоръжението стана известно и с факта, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е участвал в проектирането му като консултант по хидростроителство, за което получил хонорар от 1,5 млн. лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националната електрическа компания НЕК е предал хидровъзел „Цанков камък“ в особен залог пред седем банки заради два кредита от 100 млн. евро и 41 млн. евро, изтеглени през 2003 г. за строежа на проекта.

„Цанков камък“, който все още работи в изпитателен срок и не е въведен в експлоатация, ще остане заложен до окончателното изплащане на двата заема, предаде „Медиапул“, цитирайки публикувания в Търговския регистър договор за залог на търговско предприятие между финансовите институции и НЕК.

Документът е подписан на 30 юни 2011 г. от тогавашния директор на НЕК Михаил Андонов, който сега оглавява „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ).

Хидровъзелът ще остане заложен пред австрийските Райфайзен банк Интернешънъл, УниКредит Банк Оустрия, Инвесткредитбанк, белгийската Фортис Банк, френските „Сосиете Женерал“ и „Креди Суис Интернешънъл“, както и лондонския клон на „Креди Суис“, сочи договорът.

Срокът за погасяване на главницата по договора за експортно кредитиране от 100 млн. евро изтича в края на 2019 г., а търговският заем за 41 млн. евро трябва да се плати само след няколко месеца - през октомври 2012 г., обясняват от НЕК.

Наскоро заради липса на средства НЕК разсрочи плащане на дълг от 250 млн. евро, взети за строежа на спряната АЕЦ „Белене“.

От електрическата компания отказват да съобщят каква част от главниците на двата заема са платили от момента на учредяването на залога върху „Цанков камък“ досега.

НЕК заявиха само, че си плащат задълженията към банките и учредяването на залог срещу вземания е нормална търговска практика, в която няма нищо притеснително.

От подписания на 30 юни миналата година документ става ясно, че към онзи момент по кредита за 100 млн. евро НЕК има да плаща остатък от главница в размер на 88 063 112 евро, а от заема за 41 млн. евро дължимата сума по главницата е 13 126 916 евро.

По-големият кредит е предоговорен с разделяне на размера на главницата. За изплащането на 10% от нея се прилага тримесечен плаващ лихвен процент за експортно кредитиране на австрийски износ.

За останалите 90 процента се прилага фиксиран тримесечен лихвен процент от 4,1%, а лихвата за забава е 2%.

За неплатената част от търговския заем от 41 млн. евро е договорено да се прилага шестмесечния EURIBOR с 3,5% годишна лихва и лихва от 2% върху всяка просрочена сума от главницата.

Съгласно договора за особен залог всяка от банките заемодателки притежава неделим дял от обезпечителни права върху заложеното имущество, който е пропорционален на дела му от обезпечените вземания. Всяка също така има право да прехвърли своя дял от обезпеченията, без да уведомява за това НЕК.

Любопитна подробност е, че макар и да се очаква хидровъзелът да бъде въведен в експлоатация в края на годината, изпитателната работа на ВЕЦ-а, чиято мощност е 80 МВ при обявена от Бойко Борисов цена на проекта от 1 млрд. евро, започва да се отразява на сметките за ток на бита и бизнеса, отбелязва „Медиапул“.

В искането си за увеличение на цената на тока от 1 юли НЕК е включила и разходите за работата на „Цанков камък“, а Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ги признава.

Съгласно данните на НЕК от старта на техническото изпитание на оборудването на ВЕЦ-а до края на април 2012 г. „Цанков камък“ е произвел 150 млн. кВтч електроенергия, която държавната компания е използвала за своите нужди.

Министър-председателят Бойко Борисов непрекъснато дава „Цанков камък“ като пример за корупцията при управлението на Тройната коалиция.

Съоръжението стана известно и с факта, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е участвал в проектирането му като консултант по хидростроителство.

За работата си той получил 1,5 млн. лв. хонорар от компанията „Минстрой“ на Николай Вълканов, който пък преди два месеца получи с помощта на държавата „ГОРУБСО-Мадан“ от Валентин Захариев.

#БЕХ #Михаил Андонов #заем #банка #Ахмед Доган #„Цанков камък“ #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници