Близо 500 хил. лв. влизат в бюджета на здравното ни министерство за тази година

Близо 500 хил. лв. влизат в бюджета на здравното ни министерство за тази година
Източник: www.bulgaria-news.bg
A A+ A++ A

Ръководството на Министерството на здравеопазването /МЗ/ е приело разпределението на бюджета на ведомството за тази година за дейностите, които извършва в изпълнение на правителствената програма. Това съобщиха от пресслужбата на МЗ за БТА.

Със Закона за държавния бюджет за 2017 г. беше приет бюджетът на МЗ. Разходите в приетия бюджет са в размер на 458 847.7 хил. лв., като завишението на разходите е в размер на 22 306.4 хил. лв., което е 5.1 на сто спрямо 2016 г. За запазване и развитие на кадровия потенциал на здравната система чрез заплащане на труда на работещите в системата увеличението е в размер на 13 906.4 хил. лв. или 7.29 на сто спрямо миналата година. В тази сума е предвидено увеличение на средствата за разходите за персонал във връзка с увеличение на минималната работна заплата през 2017 г., пише 24 часа.

В нея е включено и увеличение средствата за персонал в центровете по трансфузионна хематология, в центровете за спешна медицинска помощ, в държавните психиатрични болници. За осигуряване на човешки ресурси в здравеопазването, които да могат да удовлетворят нарастващите настоящи и бъдещи здравни потребности се предвижда увеличение на разходите, свързани с придобиването на специалност в размер на 1 350 хил. лв., което е с 37 на сто повече спрямо 2016 г.

За оптимизиране на системата на болничната помощ с цел ефективност и повишаване мотивацията на медицинските специалисти, се предвижда увеличение в размер на 7 000 хил. лв., като 4 000 хил. лв. от тях се предвиждат за ефективно функциониране на спешните отделения към болниците, а 3 000 хил. лв. - за развитието на трансплантацията и високотехнологичното лечение на мозъчно-съдови заболявания. Увеличение на разходите в размер на 50 хил. лв. се предвижда за други оперативни дейности на МЗ. Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


#МЗ #дейностите #бюджета #увеличение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници