Арестът на Рамуш Харадинай заплаши крехкия съюз между Сърбия и Косово

Арестът на Рамуш Харадинай заплаши крехкия съюз между Сърбия и Косово
Източник: Кросс
A A+ A++ A

Арестуването във Франция на бившия косовски бунтовник Рамуш Харадинай заплашва крехкия диалог, започнал между Сърбия и Косово и повишава между тях ново напрежение, за първи път от 2013 г., информира БТА. Сърбите искат да съдят бившия командир от Армията за освобождение на Косово /АОК/, който за кратко, през 2004-2005 г., беше премиер, пише 24 часа.

Те го подозират във военни престъпления срещу цивилни по време на бунта срещу силите на Белград /1998-1999 г./ Конфликтът, в който загинаха 13 000 души, доведе до отцепването на бившата югославска област, населена предимно с албанци, след това през 2008 г. до независимостта й, която Сърбия никога не призна. Във вторник Сърбия официално поиска от Франция да екстрадира бившия бунтовник. Франция го арестува на 4 януари на летище Базел-Мюлуз в Източна Франция на пристигане от Прищина в съответствие с издадена международна заповед за арест. Дпнес френски съд тряблва да се произнесе по искането за освобождаване на Рамуш Харадинай /48/.

За неговите сънародници "Харадинай е Косово", "жива легенда" на независимостта и борбата срещу Слободан Милошевич, както обявиха стотици бивши бунтовници, които, развявайки албански знамена, демонстрираха миналата седмица пред посолството на Франция в Прищина. В сряда се състояха нови демонстрации в няколко града, включигтерно пред посолството на Франция, в подкрепа на Харадинай, два пъти оправдан от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия през 2008 и 2012 г. Оттогава той е политически опонент на президента Хашим Тачи и решителен противник на историческото споразумение от 2013 г. за нормализиране на отношенията с Белград. Крехкият диалог позволи да се постигне напредък за движението на хора и стоки.

То обаче никога не срещна голяма подкрепа сред народа и бе наложено от политиците под натиска на Европа. Диалогът напредваше бавно и трудно, както показва въздържането на Косово да формира Съюз на общините, в които живеят предимно сърби /около 100 000 души при население 1,8 милиона души/. През октомври с подкрепата на Белград сръбските представители в Косово замразиха участието си в работата на правителството и парламента, за да протестират срещу национализирането на мините Трепча в северно Косово, които смятат за сръбска собственост. Във вторник на заседание на косовския парламент по случая Харадинай опозицията поиска замразяване на "преговорите със Сърбия до анулирането на всички заповеди за арест, издадени срещу лидери или членове на АОК".

"Сърбия работи открито и всекидневно за унищожаване на косовската държава. Правителството трябва незабавно да блокира износа от Сърбия", призова депутатът Исмаил Куртеши от движението Самоопределение, което организираше демонстрации, белязани с насилие, срещу нормализацията на отношенията. Представител на мнозинство, което случаят поставя в деликатно положение, косовският премиер Иса Мустафа нарече желанието на сърбите да съдят Рамуш Харадинай "политически мотивирано, с ясна тенденция да насърчат напрежения и конфликти".

От своя страна Сърбия смята Косово за своя историческа люлка и е потвърдила опеката си над него в конституцията. Всяко развитие по тази точка е пхолитическо табу в Сърбия. "Сърбия няма да се откаже да съди Харадинай, нито който и да е друг, който е извършил престъпления срещу сръбския народ. Както всички други народи, и сръбският народ заслужава справедливост", предупреди външният министър Ивица Дачич. Той твърди, че разполага с информации за готвени планове от албанската диаспора за завземане със сила на сръбски дипломатически представителства в Европа и в САЩ. Прищина отрече.

Случаят Харадинай идва във време, когато тази година трябва да бъде основан международен съд, който да съди косовските бунтовници за военни престъпления. Спекулира се, че сред възможните заподозрени фигурира Хашим Тачи, чието име се появи в доклад на Съвета на Европа през 2011 г. /БТА/


#Франция #Рамуш Харадинай #АОК #Сърбия #Косово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници