РЗС иска нов закон за партиите

РЗС иска нов закон за партиите
Янев заяви още, че бившият депутат от "Атака" Цвета Георгиева вече е "равноправен член на УС и на националното ръководство на РЗС". Снимка: "Дарик"
A A+ A++ A

РЗС иска да прави нов Закон за политическите партии, заяви лидерът на РЗС Яне Янев на пресконференция след заседание на Управителния съвет на партията.

Янев посочи, че започват консултации с ГЕРБ, със Синята коалиция и с независими народни представители по идеята си за новия закон, предаде БТА.

От РЗС смятат, че до края на юли законопроектът трябва да влезе в парламента

„Според Янев в момента партийната система е ерозирана и е възможно всякакви субекти да се появят без обществото да може да разбере каква е тяхната цел. Важно да заздравим партийната и политическа система," каза лидерът на РЗС.

От РЗС предлагат всички партии, които на три поредни избора по пропорционалните листи за народни представители, общински съветници или евродепутати, са получили по-малко гласове отколкото подписи са представили в ЦИК, да бъдат заличавани служебно от прокуратурата.

„Искаме с този и други механизми да ограничим възможността партии фантоми да се появяват на избори с цел да създават лошо впечатление в избирателите," каза Янев.

„Справедливо е да се вдигне изборната бариера за коалиции, каза Янев. В новия закон трябва да има ясна дефиниция що е етническа партия," смята той.

Трябва да се ограничи възможността партии, които са под четири процента, да получават субсидия, смятат от РЗС.

Според тях бариерата от един процент, при която партията има право на субсидия, трябва да се увеличи на два процента.

Янев заяви още, че бившият депутат от "Атака" Цвета Георгиева вече е "равноправен член на УС и на националното ръководство на РЗС".

„Не крием намеренията си РЗС да разширява влиянието си, така че да бъде фактор, без който никой в десницата да не може да състави правителство в следващия парламент," каза още Янев.

#РЗС #Ред #законност #справедливост #Закон за политическите партии #Яне Янев #лидер на РЗС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници