Еврозоната готви спасителен план за 100 млрд. евро за Испания

Еврозоната готви спасителен план за 100 млрд. евро за Испания
Ако Испания поиска помощ за банките си, тя ще е четвъртата и най-голяма европейска страна със спасителен пакет. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министрите на финансите от страните от еврозоната, които започнаха съвещание по телефона, предвиждат план за спасяване на банките в Испания на стойност до 100 млрд. евро, съобщава европейски правителствен източник.

На този стадий въпросът за размера на помощта още не е решен, посочва източникът, цитиран от АФП и БГНЕС.

Международният валутен фонд обяви, че испанските банки се нуждаят от 40 млрд. евро, за да бъдат рекапитализирани.

„При неблагоприятен сценарий най-големите банки ще бъдат достатъчно капитализирани, за да се противопоставят на по-нататъшното влошаване, а някои банки трябва да увеличат капитала си с около 40 млрд. евро. Нуждите от докапитализация на тези банки може да бъде и по-голяма, защото тя може да включи и разходите за преструктуриране," се казва в комюникето на МВФ.

По-рано тази седмица международната рейтингова агенция „Фич" понижи рейтинга на страната с цели три пункта наведнъж до ВВВ от А. Това решение беше взето заради ситуацията в банковия сектор, който, според агенцията, се нуждае от 60 млрд. евро за рекапитализация.

Еврозоната се подготвя за спасителен план за испанския банков сектор, въпреки че Мадрид все още не е попълнил формуляра за искане на подобна помощ.

Рискът властите в Мадрид да поискат европейска помощ за затруднената си банкова система притесни страните от Еврозоната. Ако това стане, Испания ще е четвъртата и най-голяма европейска страна със спасителен пакет.

„Не, Испания все още не е поискала пари, но ние ще сме готови, ако тя го направи," заяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

На видеоконферетнта връзка финансовите министри на страните от Еврозоната опитват да очертаят план, с който да бъде подпомогнат банковият сектор в Испания.

По-рано днес изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард призова европейските лидери да предприемат незабавни действия за изваждане на еврозоната от кризата, в която е изпаднала, и предупреди, че Европа „е на кръстопът".

Проблемите в Испания, но и тези на Гърция, могат да повлияят на кредитния рейтинг на редица страни от Еврозоната, предупреди от своя страна рейтинговата агенция „Мудис".

Според експертите на „Мудис" проблемите в банковия сектор на Испания не са толкова „заразни" за Еврозоната. На подобна опасност е изложена в по-голяма степен единствено Италия, където банките също изпитват дефицит на ликвидност.

Евентуалното излизане на Гърция от валутния съюз обаче ще донесе „съществени загуби" за инвеститорите в гръцки ценни книжа.

#Испания #МВФ #еврогрупа #еврозона #Жан-Клод Юнкер #„Фич" #„Мудис" #кредитен рейтинг #Гърция #Италия #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници