Държавата финансира с 87 млн. лв. водния цикъл в Добрич

Държавата финансира с 87 млн. лв. водния цикъл в Добрич
Агенция Фокус
A A+ A++ A

Близо 87 милиона лева от бюджета на държавата отиват в Добрич за реализиране на проекта за водния цикъл на града. Това заяви в Добрич премиерът в оставка Бойко Борисов, който присъства на церемонията по подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ за изграждане на водния цикъл на града, пише агенция Фокус.

Съвсем скоро авансът за финансиране ще бъде преведен и по думите на премиера в оставка с тези средства може да бъдат започнати дейностите по изграждане на Пречиствателната станция в село Врачанци. Бойко Борисов съобщи също, че в рамките на този проект ще бъде напълно ремонтирана част от булевард „Добруджа“ от входа на Добрич при квартал „Рилци“ до кръстовището с булевард „Добричка епопея“. По думите на Бойко Борисов към момента това е път от кръпки. След приключване на дейностите по проекта за водния цикъл ще е напълно обновен булевардът в тази му част. В своето обръщение пред медиите и присъстващите на церемонията Бойко Борисов коментира положението с водоснабдяването в Добрич към момента. Нагледно той демонстрира как примерно от една чаша, пълна с вода, за която гражданите са платили, реално те ползват само 17% от съдържанието.

Борисов коментира и фактът, че българите постоянно се оплакват, че са болна нация в буквалния смисъл на думата и това е така, защото са липсвали ефективно работещи пречиствателни станции в страната. По думите му сега картината се променя, благодарение на подкрепата на държавата и средствата, събрани от контрабанда, се разпределят за реализирането на проекти, като този в Добрич. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева съобщи, че към момента в България е в ход изграждането на 10 пречиствателни станции. Премиерът в оставка отправи благодарност към Европейската комисия и всички партньори, на национално и местно ниво, допринесли проектът да бъде разработен и да се даде начало на неговото реализиране. Бойко Борисов пожела търпение на гражданите по време на ремонтните дейности и весело посрещане на Новата година.

#Добрич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай