Заслужава ли си да плащате повече за биопродукти?

Заслужава ли си да плащате повече за биопродукти?
A A+ A++ A

В последно време все по-често виждате продукти, маркирани като „био“. Реално би трябвало зад този етикет да се крият плодове и зеленчуци (основно), отглеждани в екологично чисти региони, без пестициди. Биопродуктите са на цени 50-100% по-скъпи от масово предлаганите. Кога си заслужава да им обърнете внимание и кога разликата в двете групи продукти е малка и не си заслужава да плащаме двойно?

Според неправителствената американска организация The Environmental Working Group трябва да купуваме биопродукти, ако по своята същност плодовете и зеленчуците са чувствителни и задържат пестициди, както това е известно за праскови, нектарини, ябълки, ягоди, круши, грозде, листни зеленчуци, картофи и моркови, краставици.

Защо се препоръчва да купуваме биоябълки? За всички е известно, че ябълките са по-полезни, когато ги консумираме с обелката. Но именно тя е и мястото, където се задържат пестицидите.

От друга страна, спокойно можете да купувате масово предлаганите продукти, които не задържат или по принцип не изискват прилагането на пестициди. Това са манго и папая, зеле, броколи, банани, киви, ананас, аспержи, царевица, авокадо, лук.

По принцип  се следи съдържанието на пестициди и производни съединения в продуктите, преди да достигнат до потребителите, и няма данни на пазара да има опасни продукти. Но пестицидите, с които се третират повечето плодове и зеленчуци, са отровни вещества. И ако за възрастния човек те може и да нямат токсично действие, то за децата, при които имунната система не е достатъчно зряла, дори и минимални количества от пестицидите могат да имат вредно действие. Затова бъдете с повишено внимание кога купувате за вас и кога за вашите деца, особено за децата до 3 години.

Ако не можете да си позволите да купувате биопродукти, то поне можете да предприемете някои елементарни действия, за да намалите до минимум съдържанието на пестициди в продуктите, които консумирате. Мийте всички плодове и зеленчуци с течаща вода и търкащи движения. Обелвайте плодовете и зеленчуците винаги когато е възможно – например ябълки, нектарини, праскови, краставици. Измивайте листните зеленчуци внимателно листо по листо, изхвърляйте най-външните листа. Не оставайте плодовете и зеленчуците да престояват продължително време у дома – с времето протичат химични процеси, получават се нови химични вещества, които може да са токсични.

По материали на WebMD

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници